Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Жасмина Славова, магистър-фармацевт

Магистър-Фармацевт Жасмина Славова

Срещаме ви с Жасмина, магистър по фармация.

Завършила Медицнския университет в Пловдив. В момента в отпуск по майчинство, отглеждайки вторият си син.

Фармацията е многолика професия. Не се изчерпва само с фармацевти, работещи в аптека.

Жасмина Славова практикува като магистър-фармацевт в друга сфера.

Работила основно в аптеки и по настоящем управител на склад за лекарства, занимаващ с износ. Този вид дейност изисква задължително управителското място да е заемано от магистър по фармация.

„Никога не съм мислила,че фармацията може да бъде толкова интересна и забавна,от към случки с пациенти. :)

Ежедневно се срещаме в професията си с хиляди хора,които имат нужда от съвет,подкрепа,някои да ги изслуша,да бъдат разбрани,приети и най-вече да получат адекватна грижа. Има и такива обаче,които са готови да си изкарат всичкото си лошо настроение върху теб. Хората са различни,а в професия,която е свързана с комуникация с хора,винаги се крият интересни истории.“

„Баби и дядовци са ми носили домашни продукти от село,защото са били доволни от обслужването и вниманието към тях. Нещо малко,което хората обаче оценяват от сърце-усмивката ти и желанието да им помогнеш, ама наистина. А не просто да дадеш поредното лекарство рекламирано от търговските мрежи.“

Магистър-фармацевт Жасмина Славова споделя за професията си:

„Фармацевтът играе за мен важна роля в целия процес пациент-лекар-изписани лекарства-лечение. Ролята ни често е подценявана,но при мен са идвали пациенти,които почти нищо не са разбрали от обяснението на лекаря,относно приема на лекарства и лечението и очакват на разбираем език да им бъде предадена информацията. Идват и много хора,които не желаят да ходят на посещение при лекар,а търсят съвет и помощ от фармацевта. За това е изключително важно да бъдем оценявани като професия и зачитани като здравни специалисти в помощ на пациентите. Смятам,че професията ни е много отговорна като част от здравната система и има нужда от млади,знаещи и компетентни колеги.“

Кои са малките победи на фармацевтите?

-Малките победи са всеки ден. Всяка добре свършена работа е малка победа,всяка добра дума,всяко придобито ново знание.

По този начин ли си представяхте професията фармацевт?

-Честно казано си представях професията ни малко по-спокойна :) Не очаквах,че един фармацевт трябва да има много качества- да бъде дори и психолог за повечето пациенти:)

 Иска се бърза мисъл и организация. Работата ни не касае само обслужване,а и всички други дейности в аптеката минават през нашите ръце,така че има много,много отгорности. Това някак си човек не го научава в университета, а “на терен”.

Къде се намират фармацевтите в здравната ни система?

-Фармацевтите в България сякаш са малко подценявани. Сякаш мястото им на “продавачи” на щанд е определяно от повечето хора. А далеч не смятам,че трябва да е така. Фармацевтът може да бъде голям помощник в лечението и да дава полезни съвети на хората,относно здравето им.

Фармацевтите са едно звено,което е в тясна връзка както с лекаря,така и с пациента и мисля,че това ни прави значими в комуникацията им. Фармацевтичният бранш често е хулен за това,че бълва хиляди и хиляди лекарства,но всъщност фармацевтът е този,който може да насочи пациента и да консултира даден проблем,ако не се касае за намесата на лекар. Също и да предложи правилният продукт,било то лекарство без рецепта или козметика.

Жасмина е автор на блога fragrance by Jasmina.

https://www.instagram.com/jassminna.s/

Как се роди идеята?

Идеята за моя блог се роди съвсем неочаквано. Бях в етап,в който четях доста блогове и някак си реших,че ще е хубаво и аз да си имам едно такова онлайн пространство,в което да споделям различни неща от моя живот. И така един дъждовен следобед се появи Fragrance by Jasmina. Признавам си,че блогът има нужда от внимание и имам доста работа по него,но вярвам,че ще дойде и това време.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.