Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Фотозащита

Фотозащита фармапедия фармацевт-и

Всички обичаме слънцето

Слънчевите лъчи са жизненоважни за живота на земята – както за хората, така и за много животни и растения. Благодарение на потенциала си за биологично въздействие то предизвиква множество реакции.

Слънцето има редица положителни ефекти върху организма на човек:

 • то способства за нормално синтезиране на витамин Д в организма и предпазва от развитието на рахит
 • подобрява емоционалния тонус чрез синтеза в мозъка на различни хормони действа противовъзпалително върху заболявания на кожата
 • не на последно място постигнатия чрез въздействието му загар има естетично въздействие

От друга страна слънцето би могло да има и неблагоприятни ефекти върху кожата:

 • да предизвика слънчево изгаряне непосредствено след излагане на кожата на въздействието му
 • да предизвика слънчева алергия – в това число влизат различните фотоалергични и фототоксични реакции
 • да доведе до ускоряване на процеса на естествено стареене на кожата
 • да увеличи броя на бенките и други пигментни образувания по кожата
 • да доведе до образуване на злокачествени тумори на кожата – различни видове рак – базоцелуларен и спиноцелуларен карцином или меланом на кожата.

Най-общо казано- слънцето има разрушителен ефект върху най-големият орган от нашето тяло, а именно кожата ни.

UVB лъчите– те са виновни за слънчевият загар. Но и те са алармата, че кожата ни е била прекалено облъчена.

UVA лъчите проникват по-дълбоко в кожата. Те могат да проникнат през облаците и прозорците. Те са отговорни за стареенето на кожата и имат канцерогенен ефект, но в по-малка степен, от UVB лъчите.

Почерняването при естествена слънчева светлина, става  предимно от UVB-лъчите. Придобитият тен често предпазва от слънчево изгаряне, но не трябва да подбужда към прекалено печене на слънце, тъй като това може да доведе до дългосрочни ефекти (рак на кожата в частност).

Излагането на слънце активира меланоцитите, които произвеждат меланин, като защитна реакция. Междувременно, кожата става по-дебела (увеличава се дебелината на роговия слой) като защитно действие в допълнение към пигментацията. Хубаво е да се знае, че  UVA лъчите предизвиква незабавна пигментация, която трае само няколко часа, това не е тен, а окисляване, видимо само след излагане на слънце.

UVB-лъчите са отговорни за “истинския” тен, който започва да се появява 2-3 дни след началото на слънчевите бани и достига максимума след 3 седмици излагане на слънце.

Слънчевото изгаряне само по себе си включва 4 етапа:

-Първа степен- бледорозови следи, които се получават между 6 и 24 часа, без излющване и без пигментация.

-Втора степен- Болезнени яркочервени, дори може и лилавеещи участъци между 2 и 12 часа след излагането на слънце. След излющването им се получава пигментация.

-Трета степен- Синкаво-червени оточни белези, появяващи се между 2-6 часа след излагане на слънце.Предизвикват дълготрайна пигментация.

-Четвърта степен- отговаря на втора степен с общи симптоми на треска, придружени с гадене. Предизивиква дълготрайна пигментация.

Съществува разлика между изграяне от слънцето и слънчева алергия.

Представлява малки червени петна, наподобяващи уртикария или малки мехурчета, свързани със сърбеж. Формират се в областта на деколтето, рамене, мишници, част от ръцете и краката.

Винаги се консултирайте с фармацевт или лекар при прием на някои лекарства и хранителни добавки, които имат изявена фоточувствителна реакция.

Пример: Жълт кантарион

Има ли последствия от прекомерното  излагането на слънце?

Слънцето, нашият приятел е отговорно за 80% от стареенето на лицето. Нарича се фотоувреждане.

Изразява се в:

-пигметни петна

-дълбоки бръчки

-разширени кръвоносни съдове

Това стареене на кожата се забелязва най-често в областта на ръцете, деколте, лакти, лице. UVA и UVB  лъчите са осноени виновници за загубата на колаген и еластин в кожата.

Инфо: GilchrestB A и сътр, Ефект на хронологично стареене и фотостареене:. Преглед, J Am Acad Dermatol 1989; 21 (3 Pt 2): 610-3

Друг риск, криещ слънцето е: Маска на бремеността или така наречената МЕЛАЗМА.

Изразява се в появата на кафяви петна с неправилна форма в областта на лицето, шията и деколтето.

Как да подберем правилно слънцезащитния си продукт?

На първо място трябва много добре да познаваме кожата си, за да можем изключително точно да обясним на фармацевта от какво имаме нужда.

ДА, на фармацевта.

Слънцезащитни продукти, клинично тествани, отговарящи на изисквания за фотозащита могат да се купят от аптеката. А както знаем, най-добрата консултация на тема медицинска козметика получаваме от фармацевтите.

Всеки от нас има специфична кожа, с различни характеристики, особености и цвят. Това определя и нейната фоточувствителност. Наричаме го „фототип“. Същесвуват 6 фототипа.

Фототип 1
Бледа, много светла кожа, често придружена с лунички.

За хората от този фототип не се препоръчва да се излагат на слънце. Тяхната кожа никога не може да получи истински слънчев загар. Рискът от увреждания на кожата и появата на ракови образувания при този фототип е най-голям.

Фототип 2
Светла кожа, светла коса – руса или червена и сравнително светли очи .

При този тип кожа продължителното излагане на слънце е противопоказно. Винаги трябва да се прилага висока степен на слънцезащита.

Фототип 3

Светла кожа. Тъмноруса или кестенява коса.

Може би притежателите  на този фототип кожа са най-облагодетелствани, защото при правилна употреба на слънцезащитни продукти хем няма да изгорите, хем ще придобиете загар.

Фототип 4
Матова кожа. Тъмна коса – тъмнокестенява, тъмнокафява, черна; тъмни очи – кафяви, черни.

Това са смугли хора,  лесно придобиват шоколадов тен, без да се страхуват от изгаряния. Единствената им мъка е, че нямат бяла като мляко кожа… но пък имат далеч повече предимства. При тях кожата изгаря, само ако заспят на плажа, без да са се намазали с плажно масло.

Фототип 5

Тъмна кожа, тъмна коса – черна, тъмни очи – тъмнокафяви или черни.

Хората с този фототип си имат тен по рождение, както се казва, но пък никога не изгарят. Винаги получават равномерен тен, без особени грижи.

Фототип 6

Много тъмна кожа, черна коса, тъмнокафяви очи или черни коси.

От този фототип почти няма у нас. При тях кожата може да изгори само в изключителни случаи.

Определяйки фототипа на кожата си, следва да споменем дали кожата ни е чувствителна или алергична.

Успяхте ли да определите кой фототип сте?

При всички положения една чувствителна, алергична и нетоларнта кожа трябва да се предпазва от слънцето със специален продукт, предназначен за това. От там следва да уточним кожата мазна или комбинирана е.

За да не затрудним изтичането на себума. Кожата се запушва, удебелява се и се предразполага към несъвършенства.

С това искам да кажа, че слънцето не е никак добър приятел, на хората с акнеична кожа. Привидно всичко е наред. Фрамацевтите сме чували безброй пъти: много добре влиае слънцето на кожата ми, изсушава пъпките и я заглажда. Това се случва до септевмри. След това идва пикът на акнето. Слънцето удебелява епидермиса, което бързо запушва порите.

За фоточувствителните кожи, слънцето по подразбиране е забранено. Това са случаи на патология при раждането или придобита хиперчувствителност в последствие. Не трябва да забравяме и някои медикаменти, които могат да предизвикат временна слънчева непоносимост. Затова слънцезащитните кремове с индекс  SPF 50+/UVA 50 са задължителни за получаване на добър ефект срещу  UVB  и UVA лъчи и за ограничаване на тежките възпалителни реакции, от тяхното действие.

Минерална защита се препоръчва за алергични кожи. Тези текстури набират популярност през последните години. Те са по-леки, по-приятни за употреба.

Как се излага на слънце кожа с тъмни петна?

Тези петна са свързани с дисфункция на кожата и разпределение на меланин  в нея. Обикновено това е кожата на ръцете, гърба, деколтето. Всяко следващо излагане на слънце може да засили риска от хиперпигментация. За това е необходимо да изпозлвате продукт специално създаден за такъв тип кожа.

И така:

Продуктите за фотозащита са формулирани да филтрират както UVB, така и UVA лъчи, с подходящ баланс между двете.Мощност на филтриране се обозначава с SPF (слънцезащитен фактор). Този SPF трябва да бъде избран въз основа на вашия фототип и интензитета на излъчване на слънцето, който варира в зависимост от местоположението (море, планини и т.н.). SPF 6 = ниска защита SPF 15 = умерена защита SPF 30 = висока защита, SPF 50+ = много висока защита.

 • Изберете продукт, чиято текстура ви харесва, което ще ви насърчи да го прилагате по-редовно.
 • Трябва да нанасяте продукта на всеки два часа, за да е най-ефективно.
 • В допълнение, някои формули са устойчиви на вода или ускоряват образуването на тен, за да се намали времето на експозиция.

Правила при излагане на слънце

Изберете правилния диапазон за излагане на слънце

Спазвайте правилата за обличане- тениска, шапка, слънчеви очила. (Така съветват асоциациите подпомагащи борбата с рака на кожата.)

Хидратирайте се

Нанасяйте слънцезащитен продукт регулярно

Винаги избирайте медициснки и клинично тествани слънцезащитни продукти.
Вашият фармацевт ще ви насочи най-правилно към продукт, отговарящ на нуждите на вашата кожа.
Той би бил едновремено безопасен и ефикасен

От Фармапедия можем да бъдем полезни с всякакви консултации на тема фотозащита.

Можем да ви насочим към доверени брандове, с доказано качество и ефикасност.

Можем да подберем за вас аптеката с най-добра локация независимо от местонахождението ви.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.