Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Петя Попова, магистър-фармацевт

Петя Попова магистър-фармацевт

Петя Попова е магистър фармацевт с 10 годишен опит.

„Избрах да бъда фармацевт, защото колкото и тривиално да звучи, от малка искам да помагам на хората около мен. Много ми харесва да разгадавам различни казуси“

Фармапедия задава този въпрос на всички фармацевти, участващи в Q&A, с цел да ви покажем колко отдедени са те на професията си.

Фармапедия и Петя се познават от 7 години, когато деляха едно работно място.

В момента Петя работи като магистър фармацевт в аптека Здравец фарма в София.

Всеки ден общувам с различни проблеми и заболявания. Консултирам и отпускам лекарства . На моменти даже диагностицирам, защото в нашата аптека пациентите ни имат повече доверие от колкото на лекаря

Какво означава да си фармацевт?

Да си фармацевт е отговорност, но и удовослтвие. Да си фармацевт в аптека е много трудно, защото има доста емоции и напрежение, но е интересно. Всеки ден е различен.

Ежеднвено се срещам с различни съдби и с различни болести. Има доста казуси за разрешаване , всички с цел помощ на пациента.

Какво не знае аудиторията за твоята професия?

Много хора не разбират, че ние фармацевтите сме най-запознати с лекарствата, тяхното действие, а също и лекарствоснабдяването.

В нашата аптека сме заслужили доверието на пациентите си. Някои дори предпочитат да се консултират с нас по една или друга причина. Това доверие е дълго градено. За съжалене на много места хората не вярват във фармацевтите , защото не са информирани колко реално услия се полагат изначално, за да придобиеш стабилна основа.

Защо хората трябва да имат доверие във фармацевтите?

Ние учим 6 години различни етапи от живота на лекарствата- от билколечение до сложни синтези, от правене на ‚хапчета“ до резорбция и действието им. За продавач не учиш това!

На фармацевтите могат да бъдат задавани всякакви въпроси.  А отговорният фармацевт знае до къде може да стигне в консултацията и ако се наложи да препрати пациента към лекар, ако въпросите не са в неговата компетенция.

Какъв съвет би дала на студентите по фармация?

Да учат със старание и интерес, за да им е по-лесно когато влезнат в дълбокото.

И да се забавляват разбира се :)

А на пациентите бих казала:

Уважавайте фармацевта, защото той е с корективът и най-блзикият до вас човек с медицинско образование.

Може да откриете маг. Фарм. Петя Попова в аптека Здравец Фарма 8 на бул. Александър Стамболийски 89.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.