Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Парацетамол, Ибупрофен ???

Ибупрофен Парацетамол Ibuprofen Paracetamol
Едно и също ли е?
Не, не аз предпочитам….

Често като фармацевти чуваме това. Задавам си въпроса знаете ли каква е разликата и дали има конкретна причина да изберете едното или другото ?

Ще опиша и двете активни съставки без да назовавам търговски продукти.

Парацетамолът е от групата на анилина. Имат изразен антипиретичен и аналгеичен ефект, но слаб и клинично неоползотворим противовъзпалителен ефект.

!А сега на нормален език

-Парацетамолът има ефект върху болка и температура, но практически няма противовъзпалителен ефект. т. е. ако темпераурата ви е предизвикана от възпаление, Парацетамолът няма да помогне.

Приложим в терапевтични дози има малко нежелани лекарствени реакции или дори редки. При прилагане на високи дози, в дози над допустимите има хепатотоксичен ефект (уврежда черният дроб)

Максималната допустима дневна доза е 2000мг. Това разделено на 500мг стандартна таблетка прави до 4 на ден, за не повече от от 10 дни.

Дозирането при деца е друго- 15мг/ на килограм телесно тегло ЕДНОКРАТНО.

За да не си създавате излишни главоболия с дозовия режим, най-лесно би било да попитате вашият фамацевт каква би била дозата ви.

Токсичността на парацетамола се увеличава с приема на други медикаменти увреждащи черният дроб.

Добре се резорбира перорално (през устата) като 25% се свързва с плазмените протеини (албумин), притежава плазмен полуживот t 1/2 = 1,5 – 2 часа. Има лекарствени форми и за ректално и за интравенозно приложение. Метаболизира се основно в черния дроб, като 2-5% от приетата доза се екскретира непроменена в урината.

При прием на свръхдоза,  парацетамолът не може да се метаболизира в черния дроб, а това се случва по алтернативен път. В резултат се образува токсичен метаболитен продукт, който уврежда черния дроб и бъбреците.

……..И това е само един парацетамол…

И така в обобщение

 • Не смесвайте парацетамол с други медикаменти влиаещи на черния дроб (с алкохол НИКОГА)
 • Не превишавайте допустимата дневна доза
 • Не приемайте прахчета съдържащи парацетамол и парацетамол на таблетки. Изберете си едно от двете

Нещо интересно !

При предозиране с парацетамол, за антидот (противоотрова) се използва N-acetyl cystein ( има го под много търговски имена)

Т.е ако приемате Парацетамол за грипни и простудни заболявания, помислете дали може да приемате N-acetyl cystein като противокашлично средство…

Не не може….Защо?

Защото, N-acetyl cystein ще инактивира действието на парацетамола и няма да има ефект. 

Не употребявайте парацетамол след изтичане на срока на годност описан на опаковката. В противен случай, може да се засили хепатотоксичният му ефект

Консултирайте се винаги с фармацевт дори при невинна употреба на парацетамол.

**http://wayback.archive-it.org/7993/20170112164138/http://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm381650.htm

Ибупрофенът е нестероидно противовъзпалително средство ( НСПВС)- лекарство, което широко се използва за облекчаване на болки и понижаване на висока температура.

Световната здравна организация (СЗО) включва ибупрофен сред най-важните лекарства, необходими в една основна здравна система.(Списък на СЗО, 2010 г.)

Фармакодинамиката им е свързана с инхибиране на ензима циклооксигеназа- COX и потискане на простагландиновата синтеза. Или по-просто казано имат аналгетичен ефект, антипиретичен, повлиава и  болката.

И за това се наричат също НЕнаркотични аналгетици.

Простагландините също така са причина за възпаление и подуване на тъканите – те са една от причините гърлото да се възпалява, когато сме болни и носът да се запушва при простуда. Простагландините също са причината навехнатият глезен да се подуе и да стане трудноподвижен.

Като блокира производството на простагландини, ибупрофен действа на мястото на болката, за нейното облекчаване и намаляване на възпалението.

За това и Ибупрофенут има изразен противовъзпалителн ефект.

Някои от основните нежелани реакции на Ибупрофена

 • Диария
 • Алергични реакции
 • Нлр върху бъбреците

Т.е

Не приемайте ибупрофен ако имате язва на стомаха, алергия и други стомашни проблеми.

Каква е допустимата доза на Ибупрофен?

 • 1 200 mg/дневно за възрастни и деца над 12 г.
 • 800 mg/дневно за деца от 6 до 12 г.
 • Да не се дава на бебета под 3 месеца.

Като цяло, дозата от 400 до 600мг. 2 до 3 пъти дневно е достатъчна, за да контролира болка с умерена интензивност.

Ибупрофен не е редно да се прилагат в случаи на:

 • Сърдечна недостатъчност
 • Висок риск от сърдечносъдови заболявания, като инфаркт
 • Гастрит или пептична язва
 • Бъбречна недостатъчност
 • Чернодробно заболяване като цироза
 • Лошо контролирана артериална хипертония
 • Хиперкалиемия (високи нива на калий в кръвта)
 • Бременни  жени

И така важно е да знаем, че при възникнала болка или температура е редно да приемем медикамент било то Парацетамол или Ибупрофен в най-ниската терапевтична доза.

Необходимо е използването на най-ниската ефективна доза, която в някои ситуации се равнява на половин таблетка.

Много често болката замъглява правилната ни преценка и приемаме по-голяма от предписаната доза.

Ненаркотичните  аналгетици имат така наречения оптимален праг на повлияване на болката от определена стандартна доза, което означава, че ефектът по отношение на болката  ще е един и същ независимо дали приемате една таблетка или целия блистер. С тази разлика, че след прием на повече от две до три таблетки е напълно възможно да усетите проявите на остра токсичност.

Предозиране може да настъпи и при прием на една лекарствена субстанция под различни търговски имена.

Консултирайте се с фармацевта си, ако приемате повече от едно лекарство за болка или температура.

Ежедневната болка е червената лампичка, която трябва да ни насочи, че нещо не е наред. Необходимо е отстраняване на причината за болката, а не замъгляване на усещанията с поредната доза болкоуспокояващи.

Приемани редовно и продължително този тип медикаменти, вместо да Ви помогнат и облекчат, ще Ви причинят много повече здравословни щети.

Голяма част от болкоуспокояващите средства повлияват активността на антикоагулантите, което от своя страна повишава риска от кървене.

Някои от тях променят ефекта на антидиабетната терапия, което може да резултира в рязка промяна на нивата на кръвната захар и развитие на тежка хипогликемия.

Самолечението, което си правите с Парацетамол или Ибупрофен, макар и безобидни субтанции, може да доведе до сериозни поражения в дългосрочен план.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.