Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Лавандула: Успокоява и улеснява заспиването

Лавандула Сън Тревожност Депресия Успокоение

Какви активни вещества се съдържат в лавандулата?

Активните съставки са в цветовете на лавандулата. Те съдържат етерично масло, което се състои основно от двете вещества линалилацетат и линалоол. Танини и флавоноиди са също част от веществата, които се съдържат в цветята.

За какво помага лавандулата?

  • Сън и психика

Лавандуловото масло, по-специално съдържащите се в него вещества линалоол и линалилацетат, имат положителен ефект върху съня и психиката. Ако имате проблеми със заспиването или се будите през нощта, маслото може да помогне. Според проучвания, неговите съставки имат успокояващ и предизвикващ сън ефект. Има и доказателства, че лавандулата може да има анксиолитичен (против тревожност) ефект.

Важно: Всеки, който получава пристъпи на тревожност или страда от безсъние, определено трябва да изясни симптомите си и да ги обсъди с лекар. Можете също да решите дали лавандулата – като капсула, като релаксираща вана или като чисто масло – се препоръчва за съответния човек.

Какво трябва да се има предвид, когато се използва?

В концентрирана форма етеричните масла дразнят кожата и лигавиците. Затова използвайте само разреден!

Странични ефекти и взаимодействия

Всеки, който има разширени вени, има треска или страда от сърдечно-съдови заболявания, трябва да използва етерични масла във вана само след консултация с лекар.

Ако етерично масло попадне близо до устата или носа на бебета и малки деца, малките могат да изпитат задух. Хората с астма също могат да реагират на етерични масла с проблеми с дишането.

Лавандулата, когато се приема във високи дози като хапче, може да причини подуване на корема и болки в корема. Има също така доказателства, че маслото от лавандула има естрогенни ефекти, когато се използва за дълъг период от време.

Попитайте в аптеката за съвет относно дозировката, употребата и нежеланите ефекти на лечебното растение. Просто питай фармацевта!

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.