Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Конски кестен: Полезен срещу венозна недостатъчност

Конски кестен Фармапедия Фармацевт

Какво съдържа канският кестен?

Семената на конският кестен съдържат сложен състав от сапонини. Най-важният от тях се нарича есцин. Този комплекс от активни съставки се състои от повече от 30 различни отделни вещества.

Срещу какво помага конският кестен? 

  • Лека слабост на вените и разширени вени

При лабораторни изследвания есцинът има различни ефекти: заздравява стените на кръвоносните съдове и по този начин предотвратява пропускливостта им. Има и лек противовъзпалителен ефект. Поради тези причини екстрактите от конски кестен се използват в билкови лекарства за лечение на симптоми на венозна недостатъчност и разширени вени .

Подходящите мехлеми, гелове, капсули или таблетки могат да облекчат само леките симптоми. Например, когато глезените са леко подути вечер или чувствате тежест в краката. Червените лозови листа имат подобен ефект на дивите кестени.

Важно: екстрактите от конски кестен не заместват стандартната терапия – като носенето на компресионни чорапи. Билковите лекарства или хранителни добавки могат да се използват само като подкрепа. Ако изпитвате горните симптоми отново или те се влошават, консултирайте се с лекар или фармацевт.

Странични ефекти и взаимодействия 

Продуктите с конски кестен рядко предизвикват странични ефекти. В повечето случаи това са стомашно-чревно неразположение, а когато се прилага върху кожата – сърбеж.

Ако приемате антикоагуланти, продуктите с конски кестен трябва да се използват само след консултация с лекар.

Важно: Попитайте в аптеката за съвет относно дозировката, употребата и нежеланите ефекти на лечебното растение. #ПитайФармацевта

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.