Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Кърменето: 13 мита и безброй факти

Кърмене 1-3 мита фармапедия фармацевт

Тема, която винаги ще предизвиква полюсни мнения и коментари.

Не сме тук, за да изкажем ползите от кърменето, а да обсъдим някои митове и факти.

Мит 1 – След раждането кърмата не идва веднага и няма смисъл бебето да се слага на гърда в първите часове

Кърмата действително не идва веднага, но коластрата е налична още с излизането на плацентата. Тя е изключително важна за бебето. Има ролята на пасивна ваксина, защитавайки го от много патогени от околната среда, тъй като съдържа ценни антитела. Богата е на уникални протеини и пробиотици, които заселват чревната му флора и създават предпоставка за здравословен микробиом. Коластрата съдържа растежни фактори, които подпомагат развитието и узряването на нервната система, мозъка, зрението. Тя е всичко, от което се нуждае бебето през първите дни от живота си! Освен това ранния контакт кожа до кожа, веднага след раждането е изключително важен за опознаването на майката и бебето и колкото по-рано се случи първото засукване, толкова по-големи са шансовете за успешно кърмене

Мит 2 – Даването на вода е задължително за изплакване устата, както и лятото в жегите

Водата може да измие много неща, но не и гъбичките, нито да бъде профилактика срещу тях. Ако бебето имаше нужда от изплакване на устата след кърмене, природата щеше да измисли начин, по който да се случва това, а шишетата с биберони, определено не са сътворени от нея.

Кърмата съдържа 88% вода. Бебета на всички бозайници, включително и човешките, нямат допълнителна нужда от вода докато се хранят с кърма.

Може да предлагате вода на кърменото бебе стига това да не се случва точно преди хранене и водата да е неподсладена. Много вероятно е обаче, то да не иска да я пие

Мит 3 – Кърменето трябва да се случва на интервали от 3 часа за да се създаде режим на бебето

Стомахчето на новороденото е едва с големината на череша. Коластрата и кърмата се усвояват много бързо, а в утробата бебето е свикнало да се храни постоянно. Няма как да очакваме от него да издържа по 3 часа до следващото хранене. В началото най-вероятно бебето ще има нужда да суче по-често, а с времето храненията ще се разредят. Когато бебето става по-голямо и силно успява да изсуче повече мляко за кратко време, създава си свой собствен ритъм, вече има режим на спане и бодърстване и съответно и на хранене. На новороденото обаче не е реалистично да се налага режим. Всъщност опитите за кърмене под час са първата стъпка към преждевременно спиране на кърменето.

Мит 4 – В началото кърменето е болезнено, но трябва да изтърпите докато зърната свикнат

Кърменето не бива да боли! Ако това се случва значи нещо в процеса не е както трябва – вероятно позата не е оптимална и бебето не засуква правилно. Ако само търпите, но не предприемете нищо за решаване на проблема, вероятно скоро ще спрете да кърмите.

Мит 5 – През нощта стомахчето на бебето има нужда от почивка

Това е един от най-опасните митове, които води до проблеми с кърменето. Лактацията се случва на принципа на търсенето и предлагането и колкото повече суче бебето, толкова повече мляко произвежда вашето тяло. Кърмата се усвоява бързо и няма логика през деня бебето да огладнява за 1-2-3 часа, а през нощта да издържи по 6 часа без храна. То не е умален възрастен. Пролактинът, който отговаря за лактация достига най-високите си стойности нощем и рано сутрин, затова кърменето в тези часове ще осигури достатъчно мляко за през деня.

Мит 6 – Бебето иска да суче постоянно и плаче, значи кърмата ми е нехранителна или не стига и трябва да се дохранва

Няма нехранителна кърма! Вашето тяло е способно да зачене, износи и роди бебе, както и да го изхрани след това. То много добре знае от какво има нужда бебето иначе нямаше да оцелеем като биологичен вид :). Дори и майката да гладува, кърмата пак е достатъчно хранителна за бебето, освен, разбира се в много екстремни ситуации на критично недохранване.

Мит 7 – Кърменето е трудно и отнема много време

Както всяко ново нещо, кърменето също може да бъде трудно. В началото е нужно напасване, смяна на позите, на бебето може да му трябва време да се научи да засуква правилно и ефективно. След като минат няколко седмици ще придобиете опит, ще свикнете един с друг и кърменето ще става по-лесно и бързо. С времето бебето ще започне да изсуква млякото за много по-кратко време и няма да имате усещането, че денонощно кърмите. Периода, в който кърменето е по-трудно и времеемко е кратък и напълно си заслужава.

От фармапедия силно препоръчваме книгата на Христина Янева- Хедра, сертифициран международен консултант по кърмене.

Мит 8 – Кърменето пречи на отслабването след раждане

Всъщност кърменето е енергоемък процес за организма и производството на мляко гори съществена част от приетите калории. Освен тях обаче се изгаря и енергия, идваща от мастните депа, натрупани през бременността. Така че кърменето дори може да подпомогне отслабването.

Мит 9– Дългото кърмене води до анемия защото кърмата е бедна на желязо

Кърмата е всичко, от което се нуждае бебето през първата половин година от живота си. След това е време бебето да бъде захранено с твърди храни, които са допълнение към млякото. Желязото в кърмата е много по-добре усвоимо, от това в адаптираните млека. Бебе, което суче на поискване и се захрани в нормалния период – на около 6-7 месеца, няма причина да развие анемия.

Мит 10 – След една година в кърмата няма нищо полезно и бебето трябва да се отбие

В този мит няма никаква логика. Кърмата съдържа ценни витамини, минерали, микроелементи, ензими, хормони и други вещества, които са полезни за детето и след навършване на една годинка. Разбира се, след този период майчиното мляко вече не е основна храна, но няма нищо лошо или опасно в кърменето на по-голямо дете. Специалистите препоръчват кърменето да продължи до навършване на 2 години на детето.

Мит 11 – Кърмените деца се будят по-често нощем

Бебета се будят нощем поради неразвита нервна система, нужда от гушкане, дискомфорт от колики или пробиване на зъбчета, както и поради по-малкия обем на стомахчето си, поради което огладняват бързо. Бебетата, хранени с адаптирано мляко също може да се будят често. Кърмата действително се усвоява по-бързо, но разликата във времето не е толкова голяма. Много родители, които са опитали да спрат нощното хранене на бебето установяват, че то продължава да се буди често – за вода, за биберон, за гушкане, от дискомофорт при растящи зъбки, сънуване на кошмар и какво ли не. Кърмата съдържа хормони, които успокояват бебето, а гушкането на мама му действа приспивно

Тук е момента да споменем консултантите по детски сън и конкретно Йоана от „мамо, спи ми се“ Тя има редица лекции и уебминари, които ни показват как да достигнем дзен сън с кърмаче

Мит 12  – Ако майката е болна не бива да кърми

Спирането на кърменето поради заболяване се налага в изключително редки случаи. Обикновените вируси, предизвикващи настинка или грип НЕ са повод да спрете да кърмите. Напротив – чрез кърмата ще осигурите антитела за бебето и дори да се зарази, то ще прекара инфекцията много по-леко.

Редица медикамнети са изцяло съвместими с кърмене, включително антибиотици, антимикотици, препарати за сърдечно съдова система и много други.

Мит 13– Докато кърмя трябва да се храня само с картофи и ориз

Изключително тежка заблуда. Кърменето като акт не изисква специфична диета, освен ако детето или майката имат изявена алергия.

Важно е да подчертаем, че храната няма за цел да увеличи лактацията. Стимулиране на лактацията се осъществява в най-голяма степен от сукането на кърмачето и допълнително изцеждане след това. Кърмачката може да яде всички храни, с които е свикнала. Няма основание да се тревожи, че ако яде сушени сливи, бебето ще има разстройство. Вярно е, че понякога стомахчето на бебето не понася някои храни, които майката е консумирала.

Не е нужно да ядете някакви специални или различни храни, докато кърмите. Въпреки това, трябва да се опитате да следвате здравословна и балансирана диета.

Безспорно кърмата си остава съвършенната храна за вашето бебе.

Както консултация с лекар или фармацевт е необходима при физическо неразположение, така и консултация с консултант по кърмене никога не е излишна. Тя би улеснила процеса на кърмене, а консултантите сред, които има и фармацевти могат да отговорят на редица ваши въпроси.

Национална асоциация „подкрепа за кърмене“  са на линия на телефон : 0896418488 или чрез уебсайт и контактната му форма: http://www.podkrepazakarmene.com

Консултантите по кърмене са тук, за да

  • Оказват подкрепа и помощ на майките, желаещи да постигнат удовлетворително кърмене
  • Обучават доброволно консултанти и медициснки лица, които са от полза на кърмещите жени
  • Образоват и влиаят положително на обществото, с цел осъзнаване важността на кърменето.

В сайта на асоциацията може да намерите изкючителлна информация относно противовирусното действие на кърмата:

http://www.podkrepazakarmene.com/antiviral-propertie-1070.html

Алергии и хранителни непоносимости :

http://www.podkrepazakarmene.com/alergii-i-hranitelna-neponosimost-pri-karmacheto-582.html

Обучения за медицински лица и специалисти :

http://www.podkrepazakarmene.com/specialists-1039.html

Споменавайки някои от митовете за кърменето, написахме, че има редица медикаменти съвместими с лактацията. В редиците на консултаните по кърмене има и фармацевти, които с радост ще ви насочат, обяснят и предценят риска за бебето ви.

Така както Ибупрофенът е протовопоказен за бременни, така в нормална терапевтична доза може да се приема от кърмещи жени.

Редица антибиотици и противовирусни препарати СА СЪВМЕСТИМИ с лактационния процес.

Стигаме отново до там, че е изключително важно и полезно да получаваме точната информация от правилните специалисти

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.