Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Как да се справим бързо и ефективно със симптомите на настинка и грип?

Лечение на грип и настинка фармацевт аптека

Много вируси могат да причинят грипоподобни състояния. Всяка зима в България обикновено има сезонно огнище на грип ( инфлуенца). Грипоподобните състояния най-често са съпроводени с висока температура, болки в мускулите и ставите, кашлица и редица други симптоми.

Грипът се причинява от грипния вирус. Въпреки това, много други вируси могат да причинят заболяване, подобно на грипа. Често е трудно да се каже точно кой вирус причинява заболяването.

Има три вида грипни вируси – A, B и C. Грип A и B причиняват повечето случаи на грип. Всяка зима различен тип грипен вирус причинява огнище на грип, като засяга много хора. Това се нарича сезонен грип. Ако получите грипоподобни симптоми по време на огнище на сезонен грип, те вероятно са причинени от преобладаващия грипен вирус. Повечето случаи на грипни епидемии обикновено се появяват в период от шест до осем седмици през зимата.

Свинският грип се причинява от специфичен щам на грипен вирус А, който се нарича H1N1. Изглежда, че засяга деца и млади възрастни по-често отколкото хора над 60 години. Повечето заболели с от  този тип грип имат леки грипоподобни симптоми . При този тип грип е по-вероятно да имате гадене и/или диария. Птичият грип се причинява от различен щам (H5N1) и е по-сериозен.

Симптоми на грип

Чести симптоми на грип при възрастни и по-големи деца включват:

  • Висока температура (треска).
  • Изпотяване.
  • Болки и неразположение в мускулите и ставите.
  • Суха кашлица.
  • Възпалено гърло.
  • Кихане.
  • Главоболие.
  • Повръщане (гадене) и/или диария.

Грипът не трябва да се подценява, дори ако сте млади и здрави, той може да ви „прикове“ на легло за няколко дни.

Честите симптоми на грип при бебета и малки деца включват висока температура, изпотяване, кашлица, възпалено гърло, кихане, затруднено дишане, липса на енергия (летаргия) и апетит. Някои малки деца с грип може да имат фебрилни конвулсии. Фебрилната конвулсия е пристъп, който се появява при някои деца с треска.

Обикновено симптомите на грип са най-силно проявени през първите 1-2 дни,  След това постепенно отслабват. Дразнещата кашлица може да продължи около седмица, след като другите симптоми са изчезнали. Повечето хора се възстановяват напълно в рамките на 2-7 дни.

Как се заразяваме с грип?

Грипът се разпространява бързо като се предава от човек на човек чрез капчици, създадени, когато някой с инфекцията киха или кашля. Можете също да се заразите, като докоснете повърхност, върху която са попаднали капчици с вирус.

Лечение на грип

Имунната ни система обикновено ще разпознае и  „изчисти“ вирусите, които причиняват грип и грипоподобни състояния. Лечението има за цел да облекчи симптомите, докато инфекцията премине, и да предотврати усложнения. Има няколко възможности за лечение, както е посочено по-долу.

Общи мерки и симптоматично лечение

Останете вкъщи колкото е възможно повече, за да предотвратите предаването на инфекцията. Приемайте много течности.

Парацетамол и/или ибупрофен могат да намалят температурата ви и също така да облекчат болките. Приемейте много течности под формата на чайове или супи, за да предотвратите липсата на течности в тялото (дехидратация). Най-добре е да не пушите.

Солените разтвори за нос или деконгестантни спрейове (отпушващи спрейове) за нос с ксилометазолин, при възможност без консерванти, са добър избор за облекчаване на запушения и течащ нос.

Таблетки за смучене или спрейове за гърло, например с хлорхексидин или хексетидин, успешно повлияват не само болката, но  имат и антисептично действие. ( унищожават микроорганизмите)

За кашлицата се препоръчват продукти с ердостеин, ацетилцистеин или екстракти от мащерка и бръшлян.

Ако се появят симптоми на диария, лесно се овладяват с антидиарийни лекарства, съдържащи лоперамид.

Родителите и полагащите грижи не трябва да използват комбинирани лекарства за кашлица и настинка без рецепта при деца под 6 години.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.