Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Как да изберем инхалатор

инхалатори мама и бебе

Изборът на инхалатор. Как да изберем хубав инхалатор? Как се ползва и за какво да внимаваме? Видове инхалации.

Да – за инхалатор си струва да се похарчат някакви пари.

На първо място, защото чрез него ще можем да прилагаме един от най-ефективните методи за лечение на различни заболявания на дихателните пътища. В практиката на много поколения инхалациите са били практикувани като природосъобразен начин на терапия.

Само че там става дума за познатите съдове с гореща вода, вдишване на топлата пара под  от хавлиена кърпа и т.н. Седенето над горещия съд не винаги дава очаквания ефект, това е факт.
Към днешна дата инхалациите се правят със специални апарати – инхалатори или небулайзери.

Има ги в различни модификации и на различни цени – разнообразието е така внушително, че човек наистина се затруднява да избере най-добрия.

Като фармацевт ще обърна внимание на някои детайли при избора на устройство.

Какво представлява инхалаторът?

Небулайзер или т.нар. инхалатор е медицински уред, който превръща течните медикаменти в аерозолни капчици, които могат лесно да бъдат вдишани чрез мундщук или маска.

Инхалирането е метод за третиране на респираторни заболявания, като при него медикамента се доставя директно в дихателните пътища.
Кои са най-важните характеристики, функции, които инхалаторът трябва да притежава?

На кое потребителят трябва да обърне внимание при покупка?

На пазара има голямо разнообразие от инхалатори с различно качество, характеристики и предназначение за лекуване на болести на дихателните пътища.

Някои пациенти търсят инхалаторът да бъде по-безшумен, за други е важно да може да се използва при повече болести на дихателните пътища, трети търсят функционалност, да бъде удобен за пътуване.

Трудно можем да намерим всичко най-важни функции в един инхалатор.
Инхалационната терапия в детска възраст все по-често намира приложение в лечението на редица респираторни заболявания. Постепенно се увеличава наборът от лекарства за инхалаторно приложение, инхалаторите стават все по-достъпни и опитът на специалистите нараства.

В различните възрастови групи се използват различни инхалаторни устройства, при най-малките се прилагат т.нар. небулайзери (инхалатори) с маска, а при по-големите деца е възможна употребата и на дозирани прахови аерозоли както и сухите прахови инхалатори, които изискват поредица от добре координирани дихателни движения.

Инхалаторната терапия намира приложение при някои от следните заболявния:

 • Бронхиална астма
 • Мукувисцидоза
 • Хронична пневмония
 • ларингит
 • Остър бронхиолит
 • Бронхопулмонална дисплазия

Лечението се назначава индивидуално за всяко дете, в зависимост от тежестта на състоянието и изисква проследяване ефекта от приложението.


Някои конкретни медикаменти приложими за инхалаторна терапия са:

 • Физиологичен и хипертоничен разтвор на NaCl
 • Бронходилататори(кратко действащи – вентолин или дългодействащи β – агонисти)
 • Инхалаторни кортикостероиди
 • Антихолинергични медикаменти
 • Мукулитици
 • Антибиотици
 • Манитол и др

Инхалаторното приложение на медикаменти има редица предимства!

 • Доставяне на лекарството директно на мястото на засегнатия орган;
 • Безопасно и безболезнено приложение;
 • Наличие на минимално странични ефекти и избягване на сериозни системни ефекти.

Съществуват 3 вида инхалатори (небулайзери) според механизма на действие:

 • Компресорни – течността се разпрашава с помощта на въздух под високо налягане (компресиран въздух)
 • Ултразвукови – разпрашават лекарственото вещество под въздействието на ултразвукови вълни
 • С вибрираща мембрана – Mesh инхалатори

При избора на инхалатор на първо място е най-важно да знаем какъв е размерът на частиците, които генерира!
Частиците с размер от 1-5µm (микрометра) има най-голяма вероятност да достигнат долни дихателни пътища (бронхи и бронхиоли). Прилагат се за лечение на заболявания засягащи долни дихателни пътища – бронхиолити, бронхити, бронхиална астма, мукувисцидоза и др.

Тези с твърде малък размер под 1 µm, могат да бъдат издишани.
Частиците с големи размери над 5 µm се утаяват в горни дихателни пътища и трахея. Използват се при лечение на ларингити и други заболявания на горни дихателни пътища.

Друга важна характеристика на инхалаторите е обемът на въздушния поток, който генерират. Това е от особено значение за компресионните инхалатори, при тях е необходим въздушен поток от 6 до 8 л, за да се генерира адекватен размер на частици.

Компресионните инхалатори са най-достъпни, някои от тях могат да генерират частици с различен размер и позволяват провеждането на продължителни инхалации. Няма ограничение в набора медикаменти за приложение! За съжаление, са шумни, лесно се контаминират и имат нужда от ел. ток.

Ултразвуковите инхалатори са по-скъпи, осигуряват по-бързо инхалиране, но най-големият им недостатък е това, че не могат да се използват за инхалция на кортикостероиди и антибиотици.

Меш инхалаторите са сравнително нови компактни и преносими устройства, които са изключително тихи! Тук основният недостатък е трудната подръжка – устройството лесно се контаминира.
Ако имате съмнения съмнения в избора на инхалатор, консултирайте се с фармацевт.

С него заедно може да изберете най-удачната машинка за вас.

Компресорен или ултразвуков?

С какви разтвори работи инхалатора?

Компресорния инхалатор има ограничения, тъй като ултразвуковото въздействие съсипва структурата на медикаментите и очакваният терапевтичен ефект не настъпва.

Ултразвуковият инхалатор не е подходящ за впръскване например на антибиотици или хормонални препарати. Той е добър за разтвори с билкови настойки, соли, масла. Както и за универсалното “гориво” – чист физиологичен разтвор.
Не забравяйте, че инхалирането на етерични масла крие много рискове. Не всяко етерично масло става за инхалиране.

Сред водещите брандове, производители на инхалатори са:

(няма логика в подрежданетo им и това е лично моя класация на база опита ми в аптека)

Омрон
Японската компания е създаден за високи натоварвания, като е съобразен с последните изисквания в респираторната терапия.Апаратите на Омрон са с високо качество, могат да се зареждат безопасно с множество лекарствени препарати и са с висока ефективност при лечението на дихателните пътища.

Чрез линка може да се свържете с Омрон и заедно да изберете инхалатор.

https://www.omron-healthcare.bg

Микролайф

Инхалатор с Швейцарско качество. Достъпна цена. Не е труден за управление и се използва както от възрастни – така и от деца, чрез специални маски и накрайници.

  Пик

Оформени като животинки стават притегателна за много деца. Животинката може да функционира не повече от 20 минути, след което трябва да се изключи най-малко за 40 минути. Спазват се задължителните правила за безопасност – например да не се пипа с мокри ръце, да не се оставя дете в работен режим без контрол и пр. Апаратът е компресорен, но не е неприятно шумен. Лесен за експлоатация. Произвежда лечебния аерозол с достатъчно малки частици, които при насочена струя – вдишва се със специален накрайник за деца.

Филипс

Осигурява бърз и надежден терапевтичен ефект при домашни или клинични условия.
Този инхалатор е изключително ефективен. Изполва SideStream Pro разпрашител, който е термоустойчив и подлежи на стерилизация. Инхалатора е снабден с топлинен датчик, който го предпазва от прегряване.

Зано

Малък, компактен (около 200гр)и тих. Нивото на шум от 55 децибела се равнява на нивото на шум от разговор вкъщи, като по този начин малките деца не се плашат от него. Има по-малко от 0.8 мл остатъчен обем на течността, което позволява ефективното доставяне на по-висока доза от медикамента с по-малка загуба. Цената му е повече от добра.

Чико

Инхалаторите от тази група са препоръчвани като компактни, лесни за експлоатация удобни за пренасяне. С тях се произвежда аерозол без нагряване – така терапевтичните свойства на лекарствения разтвор за диспергиране се съхраняват най-пълно. Апаратът е представен като ултра тих. Фактът, че по време на работа той не произвежда силен шум, го прави подходящ за лечение и по време на сън. Докато мъникът спи, в стаята му се включва инхалатор и така въздухът се овлажнява или пречиства.

Агу

AGU Tomchi е моделът, за който ще напиша.
Частиците, които разпрашава инхалаторът, са с размер 3,6 микрона и доставят лекарството директно в огнището на заболяването, намиращо се в бронхите или трахеята. Инхалаторът се отличава с компактните си размери, изключително лек и удобен дизайн, който позволява използването му дори и самостоятелно от детето. Изключително безшумен,което го прави използваем и от най-малките дори и в легнало положение.

Не се колебайте и ни напишете вашият опит с инхалаторитй

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.