Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Грип или Настинка

грип или настинка симптоми лечение

Популярното наименование „настинка“ се използва, за да се обозначи протичане на вирусна инфекция на горните дихателни пътища, протичащи с хрема и запушен нос.

При някои деца е възможно да бъде съпроведена и с червено гърло, температура и понижен апетит.

Грипът пък от своя страна наподобява „настинката“, дори протичат по сходен начин.

Ако обикновената настинка бъде объркана с грип- това не е проблем. Рядко при възрастни тя е съпроведена с вторична бактериална инфекция, нуждаеща се от лечение с антибиотици.

Ако обаче грипът бъде диагностициран като „настинка“  и не се вземат нужните мерки, съществува висок риск от развитие на усложнения.

При децата това заболяване поваля целия организъм. Причината е, че когато клетките на имунната система атакуват поразените от грипен вирус тъкани, се отделят токсични радикали. Те действат по кръвен път, увреждайки мембраните на най-малките кръвононси съдове и така причиняват щети във всички органи и системи.

С таблицата обясняваме прилики, разлики и симптоми.

Никога не се самолекувайте!

Отивайки в аптеката ще получите точна, ясна и коректна информация от квалифициран здравен специалист. Той може да даде оценка на сложността на протичане на заболяването.

Респективно при нужда ще даде препоръка да посетите лекар.

Визита при доктора се налага само ако температурата не остава висока въпреки опитите да бъде понижена, когато имаме усещаното, че се задушаваме или дишаме затруднено, или общото ни състоянието се влоши. Преглед при лекар се налага и когато след временно подобрение,  състоянието отново се влоши с повишаване на температурата или изкашляне на храчки. В тези случаи, най-вероятно в допълнение се е развила бактериална инфекция, за която доктора ще назначи антибиотична терапия.

Използването на антибиотици срещу грипа не е препоръчително, тъй като няма определено лекарство, с което да се противодейства на грипния вирус. Въпреки това, можем да се погрижите за облекчаването на симптомите от инфекцията.

В това отношение можем да избираме сред многобройните аналгитици, които се предлагат, за облекчаване на болката.

Независимо дали сме хванали вирус на настинка или на грип е препоръчително да си почиваме достатъчно по време на лечението, да приемаме много течности и да подсилим имунната си система. Преди всичко е важно да се предотврати по-нататъшно разпространение на вируса сред членове на семейството, съученици или колеги. Когато не се развият усложнения и двете вирусни заболявания отшумяват в рамките на една седмица, така че това е времето да се погрижим за себе си и нашето здраве.

Кой е най-уязвим от заразяване с грипен вирус?
 • Хора с хронични заболявания
 • Бременни жени
 • Малки деца до 5 годишна възраст (особено уязвими към вируса са бебета)
 • Възрастни хора над 65 годишна възраст

Но не забравяйте да се ваксинирате срещу сезонния грип, което е доказано най-ефективното превантивно средство предпазващо от заболявания и усложнения, които могат да бъдат последствия от грипа.

Навременното диагностициранер на състоянието ви и правилното лечение е разковничето за една бързо и качествено оздравяване.

Аналгетици, които можем да изполваме при лечение на грип и настинка
 • Парацетамол
 • Ибупрофен
 • Метамизол

В отделна тема ще се спрем на трите по отделно.

Аналгетиците могат да подобрят общото ви състояние. Да понижат температура, да повлиаят на възпалителните процеси, по понижат болките в крайниците, типични в различна степен и за грип и за „настинка“

Дозировката може да обсъдите с вашият фармацевт.

Назални деконгестанти

Деконгестантите представляват група лекарства, които предизвикват деконгестия или отбъбване на лигавицата на носа, подобрявайки кръвната циркулация и облекчавайки симптомите, свързани със запушения нос

 • Спрейовете за нос с физиологичен разтвор и овлажнителите също могат да помогнат за облекчаване на дишането
 • Други спрейове и капки с различен състав:
  • ксилометазолин и производните му
  • фенилефрин
  • антихистамини

Вашият фармацевт може да предцени от какво се нуждаете, описвайки състоянието и очакванията си.

Повлиаване на кашлицата

От съществена важност е да може да установите от какъв тип е вашата кашлица.

Има ли секрет при откашляне, то тя е влажна. Е ли е непродуктивна, то е суха.

Погрешното определяне на кашлицата ви, може трайно да я задълбочи, да доведе до вторична инфекция и влошаване на състоянието ви.

Влажната кашлица лекуваме с:

 • Експекторанти
  • Обикновено от растителен произход
  • Отхрачващи омекотяващи средства
  • Отхрачващи втечняващи средства
  • Отхрачващи изгонващи средства
  • Отхрачващи бронхоантисептици

Всички тях ще разгледам в отделна тема.

 • Муколитици
  • N-acetylcystein
  • Carbocystein
  • Erdosteine
  • Ambroxol
  • Bromhexine
Има особеност при приемането на Муколитиците от тази група. Задължително уведомете вашият лекар или фармацевт при прием на парацетамол с някое от горе изброените.

Суха кашлица лекуваме с:

 • Aнтитусивни средства-  глауцин, бутамират, декстрометорфан
 • Инхалации
Възпалено гърло

Болкоуспокояващите лекарства като парацетамол и ибупрофен  могат да се използват за облекчаване на лека до умерена болка. Независимо от формата им, на таблетки, прахчета или разтвор, те ще отстранят изпитвания дискомфорт. Взимането на тези лекарствени средства обаче трябва да става според указанията. Вашият фармацевт е на работното си място, за да ви каже именно как, кога и колко често се приемат медикаментите.

Таблетките за смучене отстраняват само дискомфорта при възпалено гърло, много по-добър ефект имат спрейовете.

Спреят се впръсква на почистена устна кухина, за предпочитане минимум двадесетина минути след хранене. Лекарственото вещество, благодарение на апликатора, попада директно върху възпалената лигавица и подпомага дейността й срещу инфекциозния причинител.

Това са съвети, които могат да подействат в началото на инфекцията. При влошаване на оплакванията консултацията с лекар е наложителна, за назначаване на подходяща терапия.

Изправени пред своето медициснко предизивкатеслтво, от Фармапедия съветваме, да се консултирате винаги с лекар или фармацевт преди употребата на какъвто и да е медикамент.

Не забравяйте, че фармацевтът е специалист по лекарствознание.

При фармацевтът не е необходимо да запазвате час за консултация.

Навременния съвет от фармацевт може да предотврати усложнения, влошаване на състоянието или погрешно самолечение. Можете да сте сигурни, че ако фармацевта оцени вашето оплакване като сериозно, то той ще ви насочи към общопрактикуващия ви лекар или съответния лекар специалист.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.