Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Как да изберем: Физиологичен или хипертоничен разтвор?

физиолохичен хипертоничен разтвор фармацевт

Водата и солта са уникални вещества, чиито свойства все още не са напълно изяснени. Много учени наричат ​​солните кристали основните носители на информация в бъдеще. Комбинацията от вода и сол значително засилва лечебния ефект и на двата елемента

Всеки разтвор е хомогенна смес от два или повече компонента. В зависимост от концентрацията на соли има три вида разтвори:

 • физиологичен (изотоничен)
 • хипертоничен
 • хипотоничен

Разтвори, в които концентрацията на соли е такава като в кръвната плазма, се наричат ​​изотонични. Осмотичното им налягане е същото като налягането на кръвта и тъканните течности. Те включват разтвор на натриев хлорид (физиологичен разтвор)– NaCl 0,9%.

В него клетката запазва всички жизненоважни функции, като дишане, възпроизвеждане, метаболизъм.

Приложение:

 • За попълване на течности в тялото (диария, повръщане, със загуба на кръв, изгаряния, висока телесна температура).
 • Като детоксикационна терапия (различни инфекциозни заболявания, отравяния).
 • Зинхалации (в чист вид и в комбинация с други лекарства).
 • За промиване на носа, очите, контактните лещи.
 • Като разтворител за редица лекарства

Хипотоничният разтвор е разтвор с по-ниска концентрация на сол и по-ниско осмотично налягане, а не изотоничен. В резултат на това, при контакт на такъв разтвор с телесни тъкани, вода от изотоничния разтвор навлиза в тъканните клетки. Това е опасно при въвеждане на голямо количество течност, тъй като има голяма вероятност от разрушаване на клетките.

Приложението е много ограничено, т.е не ги изпозлваме.

Хипертоничният разтвор, за разлика от хипотоничния, спомага за елиминирането на течностите от тялото. Има по-висока концентрация на сол (2-10%) и голямо осмотично налягане. При контакт с клетките, това провокира тяхната дехидратация и смърт. Това е основната причина за антимикробното действие на хипертоничния разтвор.

Приложението е доста широко:

 • За изплакване (тонзилит, тонзилит, възпалителни заболявания на назофаринкса).
 • За лечение на гнойни рани (превръзки, компреси).
 • В гинекологията.
 • 10% разтвор се прилага интравенозно при стомашни, чревни и белодробни кръвоизливи.
 • Има терапевтичен ефект при вземане на вани.
 • В козметологията за укрепване на ноктите, косата, с гъбични заболявания.

Предвид най-широката употреба на разтворите – за промиване на носа, ще внеса допълнително разяснение.

Най-просто казано – изотоничните разтвори се използват за профилактика, а хипертоничните – за лечение.

Това е в частния случай с грижата за носа.

Изотоничните разтвори/ физиологичните са подходящи за ежедневна употреба, за почистване и профилактика, или като добавка при лечение на хремата. Също, могат да отстраняват замърсявания, алергени и патогени и са особено подходящи за всекидневна хигиена в замърсена градска среда – при завишени нива на фините прахови частици във въздуха. Изотоничните разтвори поддържат носната лигавица в добро физиологично състояние и запазват защитните й функции.

Хипертоничните разтоври  имат способността да извличат течност и по този начин намаляват отока и набъбването на лигавицата. Това улеснява дишането, без да наранява клетките и да предизвиква привикване, както се случва при капките за нос.

Физиологичните разтвори са предпочитани и предписвани за бебета и малки деца, или за ежедневна употреба от възрастни.

Използвайки физиологичен разтовр за инхалации, то трябва да обърнете внимание той да е поставен в еднократни дози.

Целта е да не се замърсява разтвора. Ползваме ли банка има риск от въвеждане на патогени. Отворена веднъж, банката не е стерилна и съхранението и може да компрометира разтвора.

Физиологичната, както и нефизиологичната хрема, се лекуват при бебето само и единствено с разтвор на натриев хлорид 0,9%. В момента вече има и специални бебешки физиологични разтвори, които са дори с по-ниски концентрации на натриев хлорид и са специално разработени за тази възраст.

Трябва да помним, че нослетата на бебетата лесно може да се увредят, защото лигавицата им е много чувствителна.

Често към физиологичните разтвори се добавят и други съставки.

Народната медицина има широко приложение при простудните състояния и вируснии инфекции. При децата използването й трябва да става предпазливо.

Любимата на всички лайка най-често се изпозлва за инхалации. А тя е мощен алерген за бебета и деца, бременни в първия триместър. С едно уточнение, че безобидната лайка има доста ограничения за ползване. В аптечната мрежа има един единствен продукт, отговарящ на стандартите за ползване на екстракт от лайка за инхалиране.

Клеева тинктура или прополисова тинктура. Доста популярен лек срещу хрема. Но болезнен и опасен за детските нослета.

Спирт в носа- болезнено и ненужно.

По принцип до 1 г. не се дават пчелни продукти. Във възрастта от 2 до 5 г. също трябва много да се внимава (бутолиновия токсин) .

Често в натуралните продукти виждаме безопасност, а всъщност не е съвсем така.  Носната лигавица не е като тази в устата и може сериозно да се увреди.

Чист физиологичен разтвор при несериозен проблем остава най-добрият избор.

Фармацевтът в аптеката, която посещавате знае всичко това и ще ви насочи най-правилно към продукт, отговарящ на изискванията ви.

Спрей за нос с физиологичен разтвор ” бейби вариант” се отличава от другите със това че са олекотени и имат по-ниско налягане в сравнение с тези за по-голяма възраст.

За по-големите деца (над годинка)  са подходящи  хипертоничните разтвори на натриев хлорид. Като сила на действие те са между обикновения физиологичен разтвор и капките за нос. Използването им е подходящо при продължителни хреми, когато вече са използвани други капки за нос, чието приложение не бива да надвишава определен период. Хипертоничните разтвори позволяват  да не се привиква към другите капки, но и  да се полага грижа за нослето и то да не се разранява.

Допълнителните съставки и в двата разтвора като хиалуронова киселина, пантенол или билкови екстаркти носят по-скоро субективно усещяне за вкус или мирис.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.