Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

 Арония

Колко велико може да е това растение?

Произлиза от семейство Rosaceae и се разпознават около 15 вида. Като най-разпространените са:

  • Червена арония Aronia arbutifolia (Photinia pyrifolia); Черна арония Aronia melanocarpa (Photinia melanocarpa); Пурпурна арония.

Произхождат от горските райони на Северна Америка, но най-голямо разпространение, като културно растение има в Русия.

Благодарение на чудния си състав, Аронията все по-често се среща и по нашите географски ширини.

Аронията е уникално по рода си растение.Съставът му включва изключителния витамин P. Съдържанието на витамин P е 20 пъти повече от това в на ябълките и портокалите.

А какво е витамин P?

Биофлавоноид. Два важни биофлаваноида са с известно и доказано във времето действие. Един от тях е Витамин P, известен още като Рутин, другия е кверцетин

Витамин Р (рутин) влиза в групата на водоразтворимите витамини и е част от т.нар С-комплекс поради свойството му да повишава усвояването на витамин С като не допуска окисляването и разрушаването му. Физиологичната функция на витамин Р се изразява в укрепването на капилярните стени и регулиране на пропускливостта им. Стимулира образуването на стволовите еритроцити и усилва тъканното дишане. Укрепва и  устойчивостта срещу инфекции.

Доказано е благоприятното му действие при изгаряне и лъчева болест.

Най-добри естествени източници

Бялата кора и ципите на цитрусовите плодове – лимони, портокали, грейпфрути.  Но тях не ги ядем поради други причини. Има го също в кайсиите, булгура, къпините, черешите и шипките.  Както по-горе е написано, в плодовете на Аронията е 20-пъти повече от колкото в цитрусите.

Освен витамин P, в съдържанието на Аронията  ще откриете още витамин С, К, В1, В2, В5 и В9, които са жизненоважни за нормалните метаболитни процеси в организма. Разнообразието от макро и микроелементи е завидно за малкия плод – калий и калций, магнезий, желязо, големи количества йод и дори фосфор. В плодовете на Аронията са открити дори  и количества фолиева киселина. Така важна за прием по време на бременност.

Рекордни количества флавоноли, катехини и антоцианини се съдържат във всяко плодче арония, което я нарежда в класацията за най-ценни лекарствени растения.

Съдържанието на йод е 3-4 пъти по-високо отколкото в плодовете на другите овощни видове. А високото съдържание на йод увеличава секрецията на храносмилателни сокове и  стимулира функцията на щитовидната жлеза.

Ползите от прием на Арония са много.

Установено е, че екстракти от арония, съдържащи полифеноли и флавоноиди имат разнообразно действие при диабет. Антоцианините например подобряват метаболизма на глюкозата, като по този начин нормализират абсорбцията ѝот храносмилателния тракт.

Полифенолите  намаляват нивото на кръвната захар като инхибират активността на ензима глюкозидаза.

Фибрите в аронията спомагат за регулирането на инсулина, който от своя страна помага да се поддържат в нормални граници нивата на кръвната захар и предпазва от рязко спадане и покачване на захарта, което е опасно за диабетиците.

Аронията е много полезна за хора, които искат да предотвратят развитието на диабет, а също така помага на диабетиците да контролират болестта. (Проучване проведено в Медицински университет в Пловдив през 2002г., установява, че сока от арония е „ценно допълнение“ към лечението на пациенти с диабет.)

Подсилва имунитета

В аронията има значително количество витамин С, който стимулира активността на белите кръвни телца и също така е важен компонент в производството на колаген. Колагенът е неразделна част от растежа и възстановяването на новите тъкани, органите, кръвоносните съдове и клетките, докато белите кръвни телца подсилват имунитета.

А кое е враг на усвояването на вит. C?

тютюнопушенето

Всяка изпушена цигара разрушава 25 мг витамин Ц в организма. Т.е пушачите се нуждаят повече от вит. Ц от непушачите.

Поддържа здрави очите

Аронията, освен всички други здравословни ползи, осигурява добра защита на очите ни. Този супер плод съдържа голямо количество каротин, който предпазва клетките от увреждане и очите от образуването на катаракта (перде на български). Каротинът е един от най-мощните антиоксиданти и аронията изобилства от него!

Поддържа здрава кожа

Аронията съдържа редица компоненти, които могат да подобрят здравето и външния вид на нашата кожа. Оксидативния стрес засяга кожата с възрастта, което води до образуване на бръчки, възрастови петна и по-силно изразени дефекти и белези по кожата. Антиоксидантите в аронията могат да предотвратят тези симптоми, характерни за хората в напреднала възраст, и поради стягащите си свойства, действително могат да стегнат кожата и да ни върнат години от външния вид!

Противовъзпалителни свойства, потиска вирусите

Ако приемате  редовно арония дали под формата на добавки или плодове и сокове, можете да сте сигурни, че настинки и грип трудно ще се задържат при вас. Тя се бори с бактерии и вируси и засилва имунната ни система.  Аронията има пряко въздействие върху грипните и бактериални инфекции в червата и дихателните пътища, което я прави прекрасна превантивна мярка по време на грипния сезон.  https://pharmapediabg.com/%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%bf-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b0/

 Аронията се бори срещу сърдечно-съдовите болести и поддържа в нормите високото кръвно налягане. Това далеч не означава, че при наличие на проблем, хранителна добавка с Арония ще ни излекува!

Не, но би могла да бъде една добра превенция. А превенцията е в основата на доброто здраве.

Заради високото съдържание на проантоциани, Аронията помага за здравето на уринарния тракт. Проантоцианите намаляват прилепването на бактерии, включително Ешерихия коли към стените на пикочните пътища.

За безопасната консумация на Арония мога да кажа следното:

Аронията има силен лаксативен ефект, който се дължи на естествения подсладител сорбитол.

Аронията съдържа още оксалова киселина, която може да образува кристали в оксилатни камъни в бъбреците. Т.е имате ли проблем с бъбреците, приемате арония с едно на ум.

Доверявайте се на фармацевти при избора си на хранителна добавка с Арония, концентрати или други смеси.

Довереният ви фармацевт е запознат с действието на този уникален по рода си малък плод

Всички тези качества на Аронията, трябва да я наредят на челни позиции в избора ви на хранителна добавка за едно естествено засилване на имунната система в преходните сезони.

Аронията може да бъде и чудесен избор при превенцията на сърдечно съдови заболявания, диабет и болести на щитовиндата жлеза.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.