Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

АНТИБИОТИЦИ, защо да и защо не

антибиотици защо да защо не

Защо когато се заговори за антибиотици и всички бягат, сякаш това е най-лошото нещо, което могат да вкарат в тялото си?

Какво са антибиотиците?

Според  произхода си, антибактериалните лекарства са антибиотици- биосинтетични, полусинтетични и синтетични.

Това са продукт от метаболизма на различни гъбички и бактерии или полусинтетични производни на тези продукти, които спират размножаването на микроорганизмите или ги разрушават.

Антибиотикът се свързва със структури само в бактериалната клетка, които са уникални и нямат аналог в клетките на  хората и животните, затова са ефективни и сравнително ниско токсични. У нас има разрешени за употреба 61 вида антибиотика.

Антибиотиците безспорно са невероятно откритие, преборило редица болести.

Смеси с антимикробни свойства, използвани за лечение на инфекции са описани отпреди около 2000 години. Много древни култури като египетската и гръцката са използвали определени плесени, други растителни материали или техни екстракти за третиране на инфекции.

Българските пациенти приемат 80% от антибиотиците в домашни условия, едва 20% се поставят в болниците. Това съотношение в западноевропейските страни е още по-поляризирано – употребата на антибиотиците извън болниците стига до 95%. Тези данни показват, че е изключително важно употребата на антибиотици да става само по лекарско предписание и след вземане на материал за микробиологично изследване. Точно такава е практиката в икономически развитите страни. За съжаление в България не винаги лекарите назначават антибиотик след микробиологично изследване. По-опасната тенденция обаче е, че пациентите много често прибягват до самолечение и си купуват антибиотик без да е предписан от медицински специалист.

Защо са важни антибиотиците?

След въвеждането на антибиотиците в лечение на инфекциозните заболявания, продължителността на живот е скочила с 8 години.

Антибиотиците се използват за лечение на инфекции, които по-рано са смятани за нелечими.

Антибиотиците са едни от най-често срещаните лекарства, използвани в медицината, които правят възможни рутинни операции. Разчитаме на антибиотиците при лечение на сериозни животозастрашаващи заболявания като пневмония и сепсис.

Неправилната употреба на антибиотиците е изключително тревожна тенденция в целия свят. Тя води до развиването у хората на резистентност към тези лекарствени продукти, т.е  те спират да действат и бактериите продължават развитието си. Най-високи нива на резистентност у нас има към цефалоспорини втора и трета генерация, някои аминогликозиди и др. Причината е, че тези антибиотици през годините са използвани най-нерационално.

Резистентност могат да изградят всички видове бактерии. То се дължи на мутация в клетката, която помага на бактерия да преживее неблагоприятните условия. Основен фактор при селекцията на резистентни бактерии в случая се явяват антибиотиците. Когато едни бактерии от един щам придобият резистентност към три и повече групи антибиотици, казваме че щамът е полирезистентен. Рискови фактори за заразяване с резистентни бактерии са болничен престой повече от пет дни, екстремна възраст, хронични болести, често повтарящи се инфекции, лечение в последните 90 дни с антибиотици, назначаване на ниски дози антибиотици (ниска доза или не терапевтична  от която и да е лекарствена група не води до терапевтичен ефект) нерационални курсови (много кратки или прекалено дълги), неправилен прием, назначаване на антибиотик без нужда (при вирусни инфекции) и др. Инфекциите причинени от такива бактерии се лекуват по-дълго, с комбинация от няколко антибиотика, често тези болни подлежат на хоспитализация.

Какъв би бил идеалният антибиотик?

 • широк спектър на действие
 • отсъствие на резистентност
 • селективна токсичност
 • щадене на нормалната микрофлора
 • удобен за употреба
 • подходящ за всички възрасти, бременност, кърмене
 • лесен за дозиране

Мерки за контрол на ограничаване на антибиотичната резистентност:

 • Използвайте ги само когато са предписани от лекар
 • Не настоявайте за изписването им
 • Не променяйте дозата
 • Не препоръчвайте вашият антибиотик на приятел
 • Разбира се, че има значение как се приема вашият антибиотик (преди, след по време на храна) Това най-добре може да уточните с вашия фармацевт
 • Не се приема двойна доза, в случай на пропуск

За да не се стига до там, хората трябва да употребяват антибиотици само по лекарско предписание и то за конкретния случай. Антибиотик помогнал на пациент преди година, сега при друга инфекция може да не е ефективен. При съмнение за инфекция всеки трябва да търси медицинска помощ, а не да се самолекува.

Само за да стане ясно, антибиотиците не влияят върху вирусигъбички или паразити – те се свързват само с мишените на бактериалните  клетки, затова засягат само тях. В действителност, те се насочват специфично към бактериите, а не към човешките клетки.

За съжаление все още не са открити лекарства, които едновременно да действат на подтискане на жизнената дейност на бектерии и вируси.

Фармацевтите алармират и напомнят ежедневно на какво точно действат антибиотиците. т.е ако имате грип, антибиотикът няма да помогне, защото грипът е вирусно заболяване, а антибиотикът лекува бактериални.

НО, ако вирусното заболяване премине в бактериално, тогава вече картината се променя.

Фактът е тревожен, тъй като въпреки усилията на научните общества и провежданите инициативи за постигане на по-рационално използване на антибиотици, все още към лечението с тях се подхожда безотговорно и лекомислено.

Трябва да знаем, че антибиотиците действат по различен начин.

Няма универсален антибиотик, и „широкоспектърен“ далеч не означава, че той е универсален.

Както и пиенете на антибиотик „за всеки случай“ ?

Като всеки жив организъм, бактериите могат да се развиват и адаптират към променящата се среда. Това означава, че те могат да станат „устойчиви“ на антибиотици, ако са сблъскват достатъчно често с тях.

Превърналите се в устойчиви бактерии, повишават риска от това, че вече не могат да бъдат лекувани и антибиотиците вече не могат да спрат и други бактерии, тъй като на тялото не му е останал никакъв друг механизъм за борба с тях.

Приемът на антибиотици, когато не се нуждаете от тях, е загуба за тялото и ви излага и на риск от странични ефекти като обриви, разстроен стомах или диария. Това може да означава, че когато наистина ви потрябват за борбата със сериозни инфекции, антибиотиците вече не могат да ви помогнат.

Хубаво е да знаем, че понятието силен и слаб антибиотик не съществува.

Важно е да знаете, че:

 • близо 90% от  инфекциите на горните дихателни пътища са предизвикани от вируси
 • в 95% от случаите, силната кашлица (когато е без секрет и висока температура) се дължи също на вирусна инфекция.

Обикновената настинка, грип, повечето кашлици, някои инфекции с бронхит, болки в гърлото и стомашен грип НЕ СЕ ЛЕКУВАТ С АНТИБИОТИК. В повечето случаи са причинени от вируси.

Следните видове инфекции могат да бъдат лекувани с антибиотик:

 • инфекции по ушите и синусите
 • стоматологични инфекции
 • кожни инфекции
 • Менингит
 • Стрептококови инфекции
 • инфекции на пикочните пътища и бъбреците
 • бактериални пневмонии
 • магарешка кашлица

С тази тема искаме да кажем, че ползите от антибиотиците са много повече от вредите им. Неправомерната употреба на антибиотици, води до тяхното бездействие за иначе редови бактериални инфекции.

Вина за това има нерационалното приложение, лоша профилактика и контрол на инфекциите.

На страницата на https://www.cdc.gov/drugresistance/about.html center for disease control and prevention, ще намерите информация за видовете резистентни микроби и съответните антибиотици.

Допитайте се до вашият фармацевт как точно се приема предписаният ви антибиотик, кои храни и напитки да избягвате (някои препарати изискват спиране на калций и магнезий съдържащи таблетки, сок от грейпфрут, млечни продукти).

Допитайте се до вашият фармацевт какъв пробиотик да приемате паралелно с антибиотичната терапия, а и след това.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.