Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Алергии и борбата с тях

Алергии и борбата с тях
Какво представлява алергията?

Това е свръх реакция на нашата имунна система, към вещество, което обикновено е безвредно.

Когато тялото ни се опита да отстрани алергена т.е чуждото тяло, получаваме симптоми като кихане, кашляне, сърбеж, секреция от очите и носа, сърбящ /запушен нос.

Обикновено алергени са: полени, прах, животни плесени, храни. В целия свят алергиите непрекъснато се увеличават главно поради химизацията, индустрализацията и замърсяването на околната среда. Повече от 15% от населението на индустриалните страни страда от алергия от незабавен тип.

Доказването на алергените може да се осъществи чрез кожни или кръвни тестове за алергии. И едните и другите имат определена специфичност, чувствителност, бързина, цена, достъпност и недостатъци. Последните години непрекъснато се разширява обхвата на кръвните тестове за сметка на кожните.

In vivo тестовете (кожните тестове) се провеждат с цел да се провокира микроалергична реакция, ограничена в рамките на определен кожен участък – към тях се отнасят скарификационната проба и пробата с убождане. Кожните тестове трудно се интерпретират, ако имате уртикария, екзема или друго състояние на кожата. Те не са приемливи и когато пациентът е застрашен от реакция с анафилактичен шок или когато се отнася до бременни жени.

За разлика от in vivo тетстовете, които разчитат на освобождаването на хистамин и други медиатори, in vitro тетстовете (кръвните тестове) измерват концентрацията на специфични за определен алерген IgE.

Ще се спрем на сезонните алергии.

Те се проявяват обикновено при  смяна на сезоните и появата на полени от растенията.

Високата поленова концентрация зависи до голяма степен от метереологичните условия.

Някои пролетни алергии се отключват от мръсния въздух в градовете, заради който поленовите зърна се утаяват в ниските въздушни слоеве и действието на алергените се засилва.

При други хора пък акарите в домашния прах се оказват причина за поява на алергия, като най-често това се случва през април.

През май месец предизвикателство за голяма част от хората се оказва цветният прашец от различните растения и полените.

Антихистамините, имунотерапията и интраназалните кортикостероиди се посочват като средства за лечение на много алергии, включително персистиращия и интермитентен алергичен ринит. Съществуват ефективни антихистамини за борба срещу днешните алергии. За да ви посочи най-подходящото лечение, съобразено с вашите оплаквания, вашият лекар или фармацевт.

Антихистамините блокират физиологичните ефекти на хистамина – химично вещество, играещо централна роля в развитието и протичането на алергичните реакции. Той е отговорен и за повечето симптоми, наблюдавани при различните форми на алергия.

Предимство на антихистамините е, че те са малки, прости по структура съединения, които могат да се приемат през устата – под формата на таблетки или разтвор. Освен това, те са относително лесни за включване в лекарствени форми за локално приложение – капки за очи, нос, различни мазила и др.

Необходимо е винаги да се съветвате с лекуващия си лекар или фармацевт при терапия с антихистаминов препарат.

Факт, че голяма част от антихистаминовите препарати се отпускат без рецепта в аптеките.

Моля имайте предвид, че лакрсвената група има твърде много взаимодействия с други медикамнети и специфики на приема. За това вашият фармацевт е на работното си място, за да ви даде точната информация и обсъди с вас нуждите ви от терапия.

Една тревожа тендеция се появява през последните няколко десетилиетия. Драстично увеличение на разпространението, сложността и тежеста на алергични заболявания, които засягат децата (алергичният ринит, засягащ 30% от възрастните и 40% от деца).

Ранното идентифициране на детската алергия означава, че по-рано ще можете да направите нещо, за да подобрите качеството на живот на детето ви.

Как става това?

Тест за алергия- ако забележите нетипична реакция, но не сте убеден от какво е причинена, трябва да посетите алерголог.

Кръвните тестове за алергия изследват наличието на титъра на специфични анти тела.

Кожно – алергичният тест е чрез поставяне на съвсем малко количесто от предполагаемия алерген върху кожата, за да се проследи реакцията. Тестът чрез спирометър изследва дишането на пациента, като чрез резултатите може да се установи има ли алергия и към какво.

Симптоми на алергии, причинени от алергени във въздуха:

кихане

Сърбеж в носа или в гърлото

Запушен нос

Кашлица

Инхалационната терапия с физиологичен разтвор идва на помощ, когато страдате от пролетна алергия

Инхалацията с физиологичен разтвор може да се прилага до 3 пъти на ден и не води до странични ефекти. Тя действа на цялото белодробно дърво и подпомага отхрачването. Овлажнява лигавиците и намалява или напълно елиминира алергичните реакции. Може да се комбинира с промиването на носа с физиологичен разтвор, за да ускорите изчистването на излишната слуз. Инхалационната терапия може да помогне за премахването на излишния секрет от носа и дразнителите от носните проходи, като по този начин улеснява облекчаването на алергичния ринит и свързаните с него симптоми, като болки в гърлото, хрема и кихане.

Терапията чрез инхалатор успокоява и отваря задръстените носни канали. Често може да отстрани полепнали микроорганизми и да овлажни лигавицата, която е пресушена поради наличие на алергени. Инхалационната терапия е най-бързият, лесен и безвреден начин, за да се чувствате добре през пролетта, ако проявявате алергия. С инхалатор, предназначен за домашна употреба, лесно можете да реагирате при първи признаци на симптоми и да туширате процеса, още преди състоянието ви да се е влошило. Инхалаторите могат да се използват от всеки член в семейството, като са подходящи и за децата, а малкия им размер ще ви позволи да ги вземете с вас и по време на пътуване. Тези устройства преобразуват разтвори на лекарства, отвари от билки в аерозоли. По този начин лекарствата, диспергирани до много малки частици, под формата на лечебен аерозол, се вдишват от пациента и се изпращат до дихателната система. 

Видове инхалаторни устройства

Те могат основно да се разделят на две групи. Първата група включва т.нар. небулизатори, които действат механично. Те образуват воден разтвор като лека мъгла, която пациентите вдишват. Подходящи са за малки деца и възрастни пациенти, тъй като модерните продукти от този тип не изискват стоене в определена поза и дори работят под наклон. Те могат да подават и по-високи дози. Естествено, трябва да се внимава за правилната дезинфекция и поддръжка на устройството, а времето за поемане на медикамента е по-дълго.
Вторият тип са т.нар дозиращи устройства, които подават определена доза от медикамента към пациента.

В повече детайли, можем да направим разпределение на инхалаторите на ултразвукови, които не издават шум, имат бързо действие и са перфектни за различни респираторни заболявания. Те действат на основата на вибрация и са подходящи за инхалиране на течности. Според някои теории обаче вибрацията, която е в основата на действието им, унищожава част от полезните вещества в лекарството.

Компресорните инхалатори са по-шумни, но са изключително подходящи за остри и хронични бронхити, както и за астма. Хубавото е, че те са стандартни и всеки медикамент, който ви е предписан, може да се използва с компресорния инхалатор. С напредване на технологиите, компресорните инхалатори стават все по-тихи и по-тихи.
Някои родители купуват инхалатори като предпазна мярка, защото те бързо облекчават някои начални симптоми и могат да предотвратят по-сериозно заболяване. Освен това могат да действат като силен имуностимулатор.
Кога да използваме инхалаторна терапия
Типът инхалаторна терапия зависи от типа и нивото на респираторното заболяване. Посуветвайте се с личният си фармацевт за избора на ихалатор след като лекуващия лекар е назначил терапията.
Видовете заболявания, които най-често изискват инхалаторна терапия включват:

 • Различни бронхити.
 • Респираторни заболявания като фарингит, ларингит и синузит.
 • Различни ринити.
 • Астма.
 • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
 • Гъбични заболявания на горните и долните дихателни пътища.
 • Туберколоза.
 • Пневмония.

Как да използваме инхалаторна терапия?

Първо и най-важно е да проверите инструкциите за употреба и да следвате указанията на лекуващия си лекар. Всеки инхлатор има свои особености и специфики на работа, но има основни неща, които не бива да забравяте при употреба.

Уверете се, че сте поставили всички части необходими за употреба на устройството.

Поставете лекарството в точната доза. Повечето лекарства, предназнанчени за инхалации се разреждат с физиологичен разтвор.

Преди да започнете инхалациите, уверете се, че маската/ накрайника пасват на вас, детето или човекът, за който е предназначен.

След приключване на инхалационния процес, изключете устройството.

Ако то има самопочистващ режим – включете го.

Ако няма, почистете и дезинфекцирайте, както е описано в упътването.

Симптоми на алергия към храна, лекарства или насекоми:

 • Хрипове
 • Проблеми с дишането
 • Кашлица
 • Дрезгавост
 • Стягане в гърлото
 • Подуване на гърлото
 • Стомашни болки
 • Повръщане
 • Диария
 • Сърбящи, воднисти или подути очи
 • Спад на кръвното налягане, което причинява замаяност или загуба на съзнани
 • Подуване на лицето, гърлото, устните и езика

Даваме няколко съвета за справяне с алергиите:

За страдащите от алергия, приченена от полени

– Моля стойте си в къщи, когато времето е ветровито. Метереологичните условия са основен фактор за раздразване на този тип алергия.

– Сменяйте редовно дрехите си. Кратък душ би отмил попаднал върху кожата или тъканите алерген.

– Използвайте маска. Тя ще редуцира навлизането на алергените през носа или устата.

– Затворете прозорците на колата. Нагласете климатика на режим „циркулация“ Почиствайте филтрите редовно.

Когато говорим за употреба на антихистаминови препарати е необходими да вземем под внимание, че много трудно се прави разлика между истинска алергична реакция и такава която наподобява.

Ако сте в аптеката и имате нужда от консултация за изборът ви на антихистамин е необхдоимо добре да обясните на фармацевтът какви са вашите симпотоми.

Така той ще откликне правилно на вашите нужди.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.