Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Назални деконгестанти

Деконгестантите представляват група лекарства, които предизвикват деконгестия или отбъбване на лигавицата на носа, подобрявайки кръвната циркулация и облекчавайки симптомите, свързани със запушения нос.

Използваме ги при лергичен ринит, чести хрема или настинка, но също така и при грип, синузит, хроничен ринит и други. При необходимост в комбинация с антибиотици и/или кортикостероиди.

Механизмът на действие за отбъбване на лигавицата е простичък- подобрява се кръвоснабдяването чрез свиване на кръвоносните съдове или вазоконстрикция. При свиването на кръвоносните съдове в носа се улеснява преминаването на въздух.

Деконгестантите могат да се прилагат под формата на таблетки или локално – спрейове и капки. Поради по-изразените странични ефекти на системните деконгестанти по-предпочитани са локаните форми.

Разделени на групи, назалните деконгестанти биват:

1.Симпатомиметици

2.Противоалергични

3.Кортикостероиди

Симпатомиметиците са най-използваната група за „отпушване на нос“

Тези средства водят до почти мигновено подобряване на състоянието.

 Локалното прилагане цели лекарството да влезе нагоре към основата на носа, а не стичане към гърлото. Поради тази причина деконгестантите под формата на спрей са многократно по-ефективни от капките. Нанасяйки ги директно върху огнището на възпалението спрейовете са до 4-5 пъти по-ефективни от системните деконгестанти.

Съществуват и някои назални деконгестанти, които действат като блокират химикала в организма, наречен хистамин. Те са по-често използвани като перорални медикаменти, отколкото като назални спрейове. Хистаминът е молекула, която причинява увеличаване на кръвоносните съдове, възпаление, сърбеж и много от симптомите, които се появяват по време на алергична реакция. Антихистаминовите назални деконгестанти блокират хистамин и работят много добре за хора, страдащи от сезонни алергии.

Поради безрецептурния режим на предписване има все повече слуачи на ринити в следствие на предозиране с деконгестанти.  Те се проявяват с перманентно запушен нос, който не се повлиява или се повлиява за кратък период от локалните деконгестанти.

Много деконгестанти са комбинирани лекарства, предлагани на пазара като лекарства срещу настинка, които могат да съдържат антихистамин заедно с друг вид деконгестант.

Комбинираното лекарство често се стреми да намали един страничен ефект с лекарство, което има противоположен ефект. Например, лекарство, което използва деконгестант като псевдоефедрин, който може да причини треперене и безсъние, може да бъде съчетано с антихистамин, който може да предизвика сънливост.

Терапевтичният курс с деконгестант не бива да продължава повече от седем дни (в най-добрия случай лечението е от порядъка на три до пет дни), тъй като продължителната употреба води до така наречения rebound ефект, проявяващ се с обратно завръщане на симптомите и съответно влошаване на състоянието.

Деконгестантите, самостоятелно или в комбинация с други средства (антихистамини, противовъзпалителни средства, аналгетици) се прилагат при голям брой заболявания, протичащи с назална конгестия, водеща до характерните клинични прояви на запушен нос, затруднено дишане, изсушаване на лигавиците, раздразнение и други.

Използването на деконгестантите при хора с хипертония, глаукома и диабет може да е причина за сърцебиене и повишаване на артериалното налягане. Причината за това е, че съдосвиващите агенти десйстват и като стимуланти на сърдечната дейност.

Винаги се съветвайте с вашият лекар или фармацевт при употребата на какъвто и да е медикамент.

Винаги се съветвайте с вашият лекар или фармацевт при употребата на какъвто и дае медикамент.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.