Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Колко вида хапчета има?

Често пациентите определят твърдата лекарствена форма за приемане през устата под общо наименование „хапче“.

Лекарствената форма е удобно за приложение състояние, придадено на лекарството с цел постигане на желания ефект (лечебен, профилактичен, диагностичен или промяна на физиологична функция). Едно и също лекарство може да има няколко лекарствени форми, прилагани по различен начин.

Таблетка

Това са  твърди дозирани лекарствени форми, които се получават  чрез пресоване на лекарствени средства най-често с участието на помощни вещества. Те осигуряват таблетирането, разпадаемостта и освобождаването на съответното лекарствени средство с необходимата скорост.

Когато се разработва технология за производство на даден вид таблетки е необходимо рационално комбиниране на съставките им с цел да се осигурят следните задължителни качества: да издържат механичната обработка по време на самото производство, на опаковането, съхранението, транспорта и експедирането; да не се поддават на напукване и нащърбване, да не показват промени в цвета, да не се покриват с петна и замърсявания; да не променят състава, при който лекарственото средство може да се освободи от таблетната форма при запазено количество и лечебен ефект.

Общото количество на лекарството и помощните вещества в таблетката най-често варира от 100 до 1000 mg като количеството на активната субстанция варира от 0,5 до 500 mg.

Изборът на помощните вещества е от значение за свойствата на крайната дозирана форма. Най-общо те могат да се класифицират така:

Разреждащи

Микрокристална целулоза (МКЦ)

Свързващи помощни вещества

Смазващи помошщни вещества

Разпадащи помощни вещества

Задържащи влагата помощми вещества

Адсорбиращи помощни вещества

Анттистатици

Оцветители

Коригиращи помощни вещества

Фармацевтите в производството знаят според функциите на лекарственото вещество кое помощно да използват.

Различават се обикновени бели таблетки, филмирани таблетки (притежават лаково покритие, подобряващо тяхната устойчивост и стабилност), дъвчащи таблетки (при сдъвкване се отделят активните съставки), диспергиращи се таблетки (за разтваряне във вода или друга течност), ефервесцентни (разтварят се в 150 до 200 милилитра вода, като освобождават въглероден диоксид), пастили (таблетки за смучене), депо или ретард таблетки (с удължено освобождаване), стомашно-устойчиви таблетки (съдържат в състава си вещества, повишаващи тяхната устойчивост спрямо въздействието на солната киселина в стомаха).

Капсули

Те се състоят от твърда или мека обвивка, най-често желатинова, с различна вместимост. Вътре  се намират прахообразни, гранулирани или течни лекарства.

 Различават се меки или еластични капсули (малките сферични меки капсули се наричат още перли и обикновено съдържат мастноразтворими витамини), твърди капсули с капаче (обикновено съдържат антибиотици), капсули с удължено освобождаване, стомашно-устойчиви капсули (предназначени да устояват на високата киселинност на стомашното съдържимо). При нарушаване целостта на обвивката на капсулите с капаче и прием на медикамента след разтваряне на съдържимото с вода често не се постига желаният ефект, тъй като капсулната обвивка е предназначена да предпази съдържанието до достигането му в интестиналния тракт, в резултат от което се намалява неговото усвояване и съответно ефективност.

Гранули

Това са твърди сухи агломерати на прахообразни частици, достатъчно устойчиви на обработване, предназначени за приемане през устата. Някои от тях се поглъщат директно, други се разтварят във вода, някои се смучат или дъвчат.

Хапче

Има такова нещо или пилула (от латински). Изписват изключително рядко като магистрални прескрипции. Представляват остаряла дозирана сферична лекарствена форма с маса 100–500 mg. и то не е сборът на всички твърди лекарствени форми. Често хомеопатичните препарати са под формата на пилула.

И нещо интересно: Всички фармацевти изучават технология на лекарствените форми още от 3 курс на обучението си. Съществува и производствен профил, който насочва колегите именно към тази дейност.

Производственият профил включва изучаване на GMP стандарти, фармацевтични биотехнологии, процеси и апарати за производство на лекарствени форми, икономика на фармацевтичното производство.

Съществуват лекарствени вещества, които могат да бъдат приготвени само под една лекарствена форма.

Как да изберете лекарствената форма оставете на вашият лекар или фармацевт.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.