Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Йод

Лечение с радиоактивен йод се прилага и в днешно време, като е една от основните терапии, отличаващи се с висока ефективност, добър профил на безопасност (при спазване на насоките на лекуващия лекар) и висока достъпност.
Йодна профилактика с включването на сериозни йодни препарати в достатъчно големи дози. Този метод на фармакологична защита на щитовидната жлеза се състои в инхибиране или временно спиране на нейната функция за образуване на хормони преди началото на приема на радиоактивен йод.

Така се спира постъпването на радиоактивен йод в щитовидната жлеза, който бива изтласкан от йода-заместител. И жлезата не произвежда хормони, които са облъчени от радиацията.

Използват ли се йод и йодна тинктура за профилактика?

Йодът постъпва в човешкия организъм с водата и храната, а също с вдишвания въздух и през кожата – в неголеми дози, после се натрупва в щитовидната жлеза. В организма той участва в синтеза на тироксин и трийодтиронин – хормоните, необходими за нормална работа на щитовидната жлеза. Когато щитовидната жлеза функционира нормално, клетките й могат да извличат йод от кръвта. При това обменът на вещества протича нормално – значи йодът влияе върху работата на целия организъм.

От съдържанието на йод в организма зависи нормалната работа на нервната система и състоянието на психиката; растат и се развиват клетките, формира се емоционалният фон, балансира се раздразнителността.Необходим е йод и за липидния обмен, обмяната на вещества в подкожните мазнини . Той насърчава разпадането на мазнините и предотвратява появата на целулит. Нормалното съдържание на йод в организма подпомага изгарянето на мазнини по време на диети, съхранява активността и дава енергия, способства за здравето на кожата, носите, ноктите и зъбите.

Дневната потребност от йод зависи от вида и физиологичното състояние, въздействат спецификите на половото съзряване, бременност, кърмене и пр. които изискват прием на по-високи дози. Световната здравна организация е фиксирала следните дневни норми на йодно потребление – според възрастта:
• 50 микрограма за бебета и деца до 12-месечна възраст;
• 90 мкг за деца на 2-6 години;
• 120 мкг за деца на 7-12 години;
• 150 мкг за подрастващи над 12 години;
• 100 мкг за възрастни;
• 200 мкг за бременни и кърмачки.


Лечението с йод – за вътрешен прием – трябва много точно да се дозира. То се предприема в случаите, когато е налице йододефицитно състояние. По принцип 90% от йода получаваме чрез храните, а останалите 10% – чрез водата и въздуха. Затова разходките по морския бряг са нещо като допълнение към менюто, там въздухът е напоен с целебни йодни съединения.
(Капка йод дезинфекцира литър вода)

Официалната медицина определя йодната тинктура като средство за локално външно приложение, с лечебен ефект върху кожата и лигавиците. Спиртен разтвор на йода се използва като допълнително средство при мускулни възпаления (нанася се върху кожата над проблемния мускул).

Йодната тинктура (тинктура йоди) е спиртен разтвор на йода. Класическата формула е със съдържание на 5% йод в 70-процентов етанолов разтвор на калиев йодид и малко количество пречистена вода. За обработка на лигавици и рани се използват по-слаби разтвори – практикува се йодно съдържание от 0.5% 1%, 2%, 5% до 7%.
Стандартната йодна тинктура от 5% може да се използва и за дезинфекция на непречистена питейна вода, като се поставят до 10 капки тинктура на литър вода.


Повидон йод е продукт за локално външно приложение под формата на разтвор или унгвент . Използва се  при лечението на дерматози с вторична бактериална инфекция, контузни рани и трофични язви, инфекции – продуктът е ефективен при болестни състояния с причинители бактерии, гъбички, вируси или протозои. Може да се нанася на тънък слой директно, няколко пъти в рамките на деня.

Вдишването на йодни пари на морския бряг е стар терапевтичен подход към укрепването на имунната система и дихателния апарат. Препоръчва се в продължение на 7-10 дни да се излиза за половин до един час при изгрев слънце на морския бряг. Тогава концентрацията на полезните йодни йони във въздуха е най-висока и въздействието – най-резултатно.
Директното вдишване на пари, получени при преминаването на йода в газообразно състояние, е опасно: доказано те са токсични, а преминаването им през дихателните пътища причинява раздразнение и изгаряния.

Йодът е доказан антисептик с доказан ефект при ликвидирането на патогенни микроорганизми. Йодната тинктура е редовно прилагана при обработката на оперативни полета в хирургията. Антисептични продукти със съдържание на йод се използват при различни медицински интервенции, например при поставяне на катетри, пункции и пр.

Самодейното лечение чрез вътрешен прием на йодна тинктура крие риск от изгаряния на дихателните пътища; освен това няма единно мнение за ефективността на подобен подход, а същевременно са огласени предупреждения за последваща дисбактериоза. Въпреки това привърженици на народните методи на лечение следват някои рецепти, които считат за безопасни.

Йодна профилактика се извършва чрез приемане на таблетки, най-често калиев йодид (KI), съдържащи стабилен (нерадиоактивен) йод.
 От гледна точка на радиационната защита най-важният радиоактивен изотоп на йода е йод-131 (период на полуразпадане 8 дни), на който в случай на ядрена или радиационна авария се отделя особено внимание. Значителна част от активността на радиоактивните вещества, които могат да бъдат изхвърлени в околната среда при ядрена авария в атомна централа, се формира именно от йод-131. Други радиоактивни изотопи като йод-132, йод-133, йод-134 и йод-135, имат по-малко време на живот и техният принос е по-малък спрямо този на йод-131 при вътрешно облъчване на човека.
 
Друга особеност на йода е, че той относително лесно и бързо може да проникне в мляко (по веригата “трева / фураж – животно- мляко – човек).

За да бъде ефективна, йодната профилактика трябва да се проведе своевременно, като се има предвид времето, за което стабилният йод (във вид на таблетки калиев йодид) се натрупва в щитовидната жлеза. Това време зависи от биологичните и физиологичните особености на отделния човек, включително от възрастта и пола. Скоростта на натрупване на радиоактивен йод-131 в щитовидната жлеза на деца и бременни жени е по-висока в сравнение с останалите групи от населението. Критична група са новородените и децата до 12 годишна възраст, бременните жени и майките – кърмачки. За възрастни хора над 45 години се приема, че рискът при облъчване на щитовидната жлеза от йод-131 е минимален и за тях йодната профилактика не е задължителна.

Йодните таблетки предпазват само щитовидната жлеза от попадане на радиоактивен йод в нея, но не защитават от други радиоактивни вещества, които могат да бъдат отделени при ядрена или радиационна авария.

Моля консултирайте се с вашият фармацевт преди да прибегнете до закупване на йоден препарат.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.