Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Има ли връзка между хремата и поникването на зъбки при бебета?

Много родители смятат, че зъбоникненето води до хрема, треска, раздразнителснот и смущения в съня на бебето. Въпреки това, все още не съществуват убедителни доказателства подкрепящи тези убеждения.

Може ли поникването на зъбките да доведе до хрема?

Първото зъбче обикновено се появява около 6 месец от развитието на бебето. В следващите 30 месеца, бебето се сдобива общо 20 млечни зъбчета. Растежът на всяко зъбче трае средно 8 дни. А първите симпотми настъпват 4 дни преди растежа.

Част от родителите се оплакват от проблеми като хрема или треска съпътсващи зъбоникненето. Редица специалисти смятат, че тези симптоми не са пряко свързани с поникването на зъбите. Редица експерти внасят пояснения в подкрепа на педиатрите. Според тях изразените симптоми са в непряка връзка с растежа на зъбките. Самият процес би могъл да бъде причина за раздразнителност и уязвисмост на бебетата, което от своя страна може да доведе до хрема или треска.

По време на зъбният растеж се променя имунната система при децата. Поради все по-осъзнатите срещи на бебетата с външният свят, те стават и по-изложени на болести. Чрез слагане на различни предемети в устата и дъвченето им, бебетата опознават света. От своя страна, това е причина за навлизане на микроби в детския организъм.

Какви са нормалните симптоми при растеж на зъби?

-повече слюноотделяне

-обрив по лицето. Причинен от слюнката на бебето.

-засилено желание за дъвчене на всичко, което е под ръка

-лека болка във венците. Не всички бебета я получават. Обикновено се дължи на микробите в устната кухина, които дразнят лигавицата.

Малко вероятно е поникването на зъбите да бъде причина за:

-прекомерен плач

-висока температура

-загуба на жажда

-нарушения в съня. Консултаните по детски сън застават зад тази теза.

-диария или редки изпражнения

-повръщане

-кашлица

Кои са причините за появата на хрема при бебоците?

Бебешкото носле редовно произвежда слуз, овлажняваща носната лигавица. По този начин не се позволява проникването на микробите по на вътре. Обикновено тази слуз се изхвърля обратно в гърлото и се поглъща.

Ринореята (хрема) се случва, когато тази слуз е в повече и тя изтича през носа, вместо да премине в гърлото.

Слузта може да бъде гъста или рядка, прозрачна или непрозрачна. Цвета на хремата не е показател за бактериална инфекция. Характерно за хремата е че тя изчезва от само себе си.

Основни причини за поява на хрема може да са:

-студено време- когато температурите са по-ниски.

-плач. Бебето плаче и сълзите преминават в носната кухина.

-възпаление. Хрема в резултата на алергия или друг дразнител.

-настинка или грип

https://pharmapedia.bg/kak-da-se-spravim-s-grip/

-възпаление на околоносните кухини. По време на заболяване синусите разположени от двете страни на лицето могат да се запълнят със слуз. От това започва тяхното възпаление. При бебета обаче се среща рядко, защото синусите не са добре развити.

-аденоидна инфекция. Наричана още “трета сливица”. Често причинява хрема при бебета и малки деца.

Кога е необходимо да посетите педиатър?

При непрекъснат плач или висока температура незабавно се обърнете към вашият педиатър. Ако хремата не отшумява, причината може да е друга. При течащ нос повече от 10 дни, потърсете педиатър..

От специалистите:

Вероятно тези симптоми са в следствие на други причини от околния свят.

За облекчаване на болка, причинена от растеж на зъбки може да изпозлвате: гелчета на билкова основа, гел с обезболяващи съсатвки за деца, хомеопатични продукти и др.

Без колебания, попитай фармацевт!

https://ask.pharmacist.bg/

източници:

https://www.semanticscholar.org/paper/Teething%3A-facts-and-fiction.-Markman/5ec0e56288de695b35dd3807c09a2f6be358dd3a?p2df

https://www.stanfordchildrens.org/en/service/ear-nose-throat/conditions/chronic-rhinorrhea https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19648257/

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.