Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Измерете температурата правилно: Ето как

Измерване Температура Правилно Фармапедия Питай Фармацевта Фармацевт

Защо изобщо се повишава телесната температура?

Сравнимо с включен нагревател, тялото повишава зададената температура чрез централен контролер в мозъка. По този начин организмът се бори по-добре с инфекциите. На първо място, тялото ни намалява кръвообращението в краката и ръцете, така че да отделя по-малко топлина – оттук и студените крака и ръце. Високата температура е защитна реакция на организма.

По-висока ли е температурата вечер?

Нормалната телесна температура варира леко през деня. Сутрин е с около един градус по-ниска, отколкото вечер. Телесната температура може да се промени и след хранене или след тренировка. В случай на треска стойностите също се колебаят в зависимост от времето на деня.

При каква температура говорим за треска?

37°C е нормалната средна телесна температура. Обикновено се говори за треска след 38 °C, а при по-възрастни хора и от 37,8 °C.

Нормални стойности на температурата при различни места на измерване

С кой термометър е най-добре да се измерва температурата?

  • Цифров термометър (също електронен контактен термометър): Температурата може да се отчита цифрово. Тези модели са много надеждни, особено когато се използват ректално. Ако това не е възможно, измерването под езика също е относително точно.
  • Термометър за уши: Измерва температурата на тъпанчето за броени секунди с помощта на инфрачервени лъчи. Термометърът обаче не е подходящ за инфекция на средното ухо. Ако децата намират измерването в дупето за неудобно, термометърът за уши е добра алтернатива. Попитайте в аптеката за уред, който е подходящ за възрастта на детето.
  • Термометър за чело: Инфрачервените лъчи също измерват температурата и на челото. Въпреки това могат да възникнат неправилни измервания.

Какво трябва да имате предвид при измерване?

Ректалното (в дупето) измерване е най-точно. Предварително може да намажете върха на термометъра с подходящ крем. В идеалния случай трябва да лежите настрани или по гръб, когато измервате.

Когато измервате температура в устата, поставете върха на термометъра под езика си и дръжте устните си затворени, докато измервате температурата. Следователно този метод не е подходящ за хора с настинка или проблеми с дишането през носа. Измерването в устата е относително надеждно, ако се извършва правилно.

При измерване под мишницата могат да се получат отклонения до два градуса. Уверете се, че предмишницата е близо до страната на тялото.

Как да използвам правилно термометри за уши и чело?

За измерване трябва да издърпате ухото си леко назад и нагоре, така че слуховият канал да е свободен. При бебетата, от друга страна, дърпайте само назад. Термометри за уши трябва да се използват само на възраст над шест месеца. Важно: Детето не трябва предварително да лежи на съответното ухо. Това фалшифицира резултата. Температурата на тъпанчето е с около 0,3 до 0,5 градуса по-ниска от тази, измерена ректално.

Можете да използвате термометъра за чело, за да измерите температурата в слепоочието. Това е по-удобно от другите методи, но е сравнително неточно. Предимство: Можете също да измервате температурата на детето, докато спи.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.